Karnival Daftar Pakej/Lubuk e-Mail

Petua ustaz mengenai ikan merah

LAIN orang lain ragam dan lain orang juga lain petuanya. Menurut pendakwah bebas, Daud Che Ngah, ketika mengail di perairan Labuan, ada petua tertentu yang diamalkan oleh orang di sana. "Saya tidak pasti bagaimana ikan berkomunikasi tetapi menurut rakan dari Labuan, jika ikan merah meragut umpan dan berjaya dinaikkan, jangan sekali-kali memegang ikan itu. "Kalau sayang sekali pun pada tali pancing anda, potong saja talinya dan pasang mata kail baru. Kalau anda memegang ikan merah itu, tidak akan ada lagi ikan merah yang akan dinaikkan selepas itu," katanya. Ustaz Daud berkata, mungkin ketika menggelupur ada isyarat bunyi tertentu yang dihantar kepada ikan merah lain di air. Ikan merah bergerak berkumpulan, jadi apabila seekor berjaya dikail mungkin ada ikan lain menyedari ia kehilangan 'rakan'. "Kuasa Allah semuanya boleh berlaku dan tidak sampai pada pemikiran kita," kata Daud yang sentiasa membawa ke mana sahaja joran apabila ke luar daerah. Beliau juga pernah memancing di perairan Pangkor.

 

Berkat dapat izin sebelum mengail

PETUA kaki pancing Terengganu, Alwi Ali, 52, iaitu pastikan setiap kali keluar rumah untuk memancing ialah beritahu isteri atau keluarga, begitu juga majikan. Selain itu, pastikan semua urusan dibereskan. "Jangan meninggalkan masalah di rumah. Ini termasuk meninggalkan duit belanja dan keperluan sekolah anak-anak," katanya yang turut menasihatkan kaki pancing supaya memperolehi umpan di laut kerana ia adalah umpan segar dan yang terbaik untuk ikan di situ. Pilihlah sotong, kembung atau selar sebagai umpan, katanya. Mengenai awan, Alwi berkata, awan hitam pekat biasanya akan membawa bersama ribut dan hujan tetapi dalam masa yang singkat. Dalam tempoh sejam ia akan reda dan kembali tenang. "Ribut ini datang bersama angin dari arah barat laut dan muncul secara tiba-tiba," katanya sambil menasihatkan jika awan hitam kelihatan, pemancing perlu segera kembali semula ke darat bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini. Ketika ribut, kilat turut memancar dan kelihatan seolah-olah mencecah permukaan laut. Lazimnya ribut ini berlaku pada Jun, Julai dan Ogos.

 

Awan sejengkal, ribut akan tiba

SEBAGAI kaki pancing yang sering berada di laut, anda berdepan risiko dilanda ribut. Ia yang datang secara tiba-tiba biasanya membahayakan pemancing terutama yang menaiki bot kecil. Oleh itu, sebagai kaki pancing, anda wajar mengetahui jangka masa ribut akan tiba di lokasi anda. Ini penting untuk membolehkan anda membuat keputusan sama ada berlindung di pulau atau kembali ke pantai. Menurut, Adnan Osman yang berasal dari Langkawi, Kedah, jika anda nampak awan hitam separas dengan laut ia bermakna ribut masih jauh dan memakan masa yang panjang sebelum tiba di tempat anda. Dalam keadaan ini, biasanya anda masih mempunyai masa kembali ke pantai. Tetapi jika awan hitam berada pada paras sejengkal atau lebih daripada paras laut, ribut berkenaan sudah begitu hampir. Oleh itu, segera berhenti memancing kerana ribut akan tiba dalam masa tidak sampai satu jam. Anda perlu segera mencari tempat berlindung. Pastikan anda memakai jaket keselamatan. Oleh itu, jika anda menggunakan bot kecil dengan kelajuan rendah anda patut berwaspada apabila berdepan dengan keadaan ini. Justeru anda dinasihat supaya kerap memerhatikan awan berdasarkan tips di atas. Jangan kerana leka memancing, anda lupa soal keselamatan diri sendiri.

 

Kekalkan Ikan Segar

BAGI kaki pancing, apabila keluar memancing, tong air batu atau tempat Menyimpan ikan ibarat satu kewajiban. Jika tidak, ikan yang dikail cepat busuk. Ada beberapa tips untuk mengekalkan kesegaran ikan. Pertama, menggunakan uncang jaring. Uncang biasa digunakan jika memancing di kawasan berhampiran rumah. Ikan yang dikail dimasukkan ke dalam uncang jaring dan direndam semula ke dalam air bagi membiarkan ikan itu terus hidup. Bagaimanapun saiz ikan terhad kepada yang kecil (kurang lima kilogram). Ikan bersaiz besar tidak sesuai dimasukkan ke dalam uncang jaring kerana jika meronta, jaring koyak dan ikan terlepas. Cara kedua dan paling biasa digunakan ialah kotak air batu. Ia paling banyak digunakan terutama jika memancing di laut untuk dua atau tiga hari. Ikan yang dikail terus dimasukkan ke dalam tong air batu supaya sentiasa segar walaupun sudah mati. Ada banyak saiz dan kualiti kotak menyimpan ikan yang diperbuat daripada gentian kaca atau plastik. Jadi berhati-hatilah jika membelinya. Biar alah membeli, menang memakai. Cara ketiga banyak diamalkan oleh pemancing yang pergi ke hutan lebih empat hari. Untuk membawa tong ikan adalah tidak praktikal kerana sukar mengangkutnya. Oleh itu, ikan yang dipancing perlu disiang termasuk membuang perut dan insang sekali. Sebaik-baiknya ikan yang disiang dielak daripada terkena air. Ikan yang sudah disiang ditabur sedikit garam sebelum disimpan di dalam bekas simpanan, biasanya tin biskut. Selain itu, ada pemancing memasukkan surat khabar di dalam perut ikan yang disiang bagi mengelakkan ia menjadi busuk. Cara keempat ialah dengan membunuh segera ikan yang diperolehi. Cara ini banyak diamalkan terutama Amerika Syarikat, Kanada dan sebahagian Eropah. Caranya ialah membunuh ikan secara mengejut menggunakan besi tajam. Ikan itu dibunuh dengan menghentak besi tajam di bahagain kepala iaitu antara mata ikan berkenaan (di mana terletaknya otak). Dengan sekali hentakkan, besi tajam tadi akan menembusi tengkorak dan mencederakan ikan. Rasional cara ini ialah ikan yang mati secara perlahan akan mengeluarkan sejenis hormon dari otak. Hormon ini bertindak sebagai perangsang untuk mempercepat proses pereputan protein. Jadi, jika ikan mati secara mendadak, otak ikan tidak sempat merangsang pengeluaran hormon berkenaan. Bagaimanapun, cara ini hanya digunakan ke atas ikan yang besar sahaja. (Sumber rujukan: Majalah Wawasan Pertanian).

 

Ikan kecil panggil ikan besar

KAKI pancing wajar mengetahui etika memancing. Misalnya, pemancing hanya perlu mengambil hasil tangkapan yang besar dan diperlukan saja manakala ikan kecil dan tidak diperlukan dilepaskan semula, terutama bagi spesies ikan yang hampir pupus. Amalan ini bukan sahaja dapat mengekalkan spesies ikan tertentu pada masa depan malah bersesuaian dengan petua orang tua. Selain tidak bertindak kejam ia juga dikatakan akan membolehkan kita mendapat tangkapan yang banyak dan besar. Menurut Rahmat Mohd Nazim, 36, dari Pekan, Pahang, ada orang tua berpesan jika pemancing dapat ikan kecil, kita perlu lepaskan semula. Jangan dianiaya. "Untuk mendapat ikan yang banyak, kita boleh minta anak ikan berkenaan memanggil ikan yang lebih besar untuk tangkapan kita. Kemudian kita bebaskan ikan itu ke laut. Insya-Allah jika ada rezeki kita akan dapat tangkapan lebih besar," katanya ketika mengunjungi Balai Joran, baru-baru ini. Menurut Rahmat, ramai yang mengamalkan petua itu pernah mendapat tangkapan lumayan. Walaupun petua ini tidak semestinya menjadi kenyataan, namun yang penting amalan ini menjadikan pemancing lebih beretika.

 

Ekor sembilang penawar bisa

USIANYA yang sudah melepasi setengah abad tidak menggambarkan Yusof Abdul Raof patah semangat dalam aktiviti hariannya sebagai seorang pengusaha makanan di sebuah gerai di Petaling Jaya, Selangor. Apa yang tersirat dalam hatinya, manusia ini seharusnya terus berusaha dalam apa jua bidang yang diceburi termasuk pelbagai kegiatan di masa lapang. Yusof, 58, atau lebih dikenali dengan panggilan Raja Sembilang sentiasa bersyukur atas kebolehan luar biasanya sebagai seorang pemancing yang tidak pernah pulang dengan tangan kosong. Kegemaran memancing yang sudah tertanam di jiwanya sejak berusia 10 tahun itu membolehkan Yusof mendapat gelaran Raja Sembilang kerana beliau memang penganyir dan pakar memancing ikan berkenaan. Tanpa mahu merahsiakan kepakaran luar biasa itu, Yusof secara spontan berkata, apa bidang sekalipun seseorang itu mestilah berilmu selain daripada kemahiran semula jadi. "Saya mengaku, mempelajari segala petua dan cara-cara memancing sembilang ini daripada seorang tua di kampung saya, tetapi sekadar kegunaan sendiri aja..." senyumnya menampakkan keikhlasan. Bagaimanapun beliau terpaksa berpegang kepada segala janjinya iaitu tidak boleh makan ikan berkenaan tetapi sekadar memancingnya saja dan jika hasil tangkapan itu lumayan hendaklah dibahagi-bahagikan kepada mereka yang memerlukannya. Jika beliau melanggar pantang larang ini, ini bermakna tangkapan spesies berkenaan tidaklah sebanyak mana kebiasaan yang diperolehi tetapi sekadar untuk sekeluarga saja. Yusof tidak menyimpan rahsia cara mengenali lubuk sembilang. Pemancing tambahnya, perlu memerhatikan buih-buih yang mungkin dapat dilihat pada permukaan air ketika air besar. Jika buih-buih kelihatan sudah pasti kawasan itu mengandungi banyak sembilang dan tidak akan menghampakan selain ikan ini mudah di kail ketika air mula pasang dan pada waktu surut. Pemancng juga mudah menghasilkan tangkapan ikan ini jika air teres iaitu ketika air surut mirip kepada lopak-lopak air kawasan menghampiri persisiran pantai. Yusof menunjukkan jari dan sebahagian daripada lengannya sambil tersenyum berkata: "Lihat tangan dan jari ini sudah lali dan kebas kerana bisa ikan sembilang. "Pemancing tentu lebih maklum, sengat sembilang bisanya bukan kepalang menjalar hingga ke jantung dan jika rawatan segera tidak diberi pemancing pasti pengsan malah lebam seluruh badan. "Tangan saya ni" sambil menunjukkan berulang kali "tebal kulitnya, bahagian jari ni sudah kematu terkena sengat. "Saya kurang pasti ada yang mengatakan bisa ikan ini akan susut selepas tujuh kali air pasang dan surut. Tetapi bagi saya cara menghilangkan biasanya mudah aja iaitu gigit saja ekor ikan ini sekuat-kuatnya, hingga bisa beransur susut" wajah Yusof membayangkan kebenarannya.

 

Semburan lumba-lumba bawa hasil

AKTIVITI turun ke laut tidak boleh sebarangan. Jaket keselamatan, bekalan makanan dan paling utama, joran dan umpan mesti diambil kira. Mengikut petua sesetengah pemancing, sewaktu hendak turun ke laut, jangan ditegur atau ditanya Makan juga tidak boleh terlampau kenyang nanti tidak mendapat ikan. Bagaimanapun, kebanyakan nelayan laut dalam tidak mempunyai petua tertentu. Kalau sudah rezeki, berlabuh di laut cetek pun boleh mendapat ikan yang banyak. Mengikut petua zaman dahulu kala, untuk mengetahui sama ada seseorang nelayan berkenaan akan mendapat hasil yang lumayan atau tidak, ianya berpandu kepada ikan lumba-lumba yang bermain di sekitar perairan ataupun yang bermain-main di sekeliling bot sewaktu sedang laju membelah ombak. Lebih memberangsangkan seandainya ikan lumba-lumba berkenaan menyemburkan air dari atas kepalanya ke arah luang bot atau bahagian tepi bot, maka lumayanlah hasil yang akan dibawa pulang nanti.

 

Petua sebut cewek meow...

KATA orang mulut jangan becok kalau masuk ke kawasan hutan rimba atau mengunjungi sesebuah tempat baru. Begitu juga kalau ingin turun ke laut. Banyak pantang larang yang perlu diikuti. Kadang kala jika difikirkan petua atau pantang larang sedemikian ada yang mengarut dan tidak logik bunyinya tetapi sekadar menghormati pesanan orang-orang tua, kita lestarikan petua dan pesanan itu supaya ianya masih kekal. Antara petua Joran minggu ini ialah jaga mulut kalau turun ke laut. Jangan terlalu "laser". Katalah anda sudah berada di air (dalam bot atau tengah laut) jangan sekali-kali menyebut nama binatang berkaki empat yang hidup di darat. Kalau nak sebut juga beri ganti nama berkenaan dengan nama "cewek" (bukan bermaksud cewek Indon tau..) Contohnya kucing disebut cewek meow, kambing disebut cewek mbekkk... dan harimau disebut cewek aummm...! Kelakarkan? Tetapi itulah hakikatnya yang pernah diamalkan oleh sesetengah nelayan laut dalam di sebelah Pantai Timur. Bukan apa, agaknya nak jaga hati ikan-ikan yang di dalam laut sebab spesies mereka tu tak ada kaki kan?

 

Lesung batu rumah ikan

MUNGKIN sukar bagi seorang pemancing untuk mencari lubuk ikan yang tidak pernah habis dengan ikan-ikan di dasarnya. Lazimnya kita biasa mendengar tayar atau kereta buruk dijadikan tukun untuk ikan berkampung di sekitarnya.

 Mengikut petua, anda boleh membuat lubuk ikan anda sendiri tetapi mungkin mengambil masa yang agak lama. Dapatkan satu lesung batu yang sudah berlubang di bahagian tengahnya. Pastikan anda tidak membuat lubang dan ianya terjadi kerana sudah terlalu lama digunakan. Campakkan lesung batu berkenaan ke mana-mana bahagian sungai yang anda suka, ikan akan berkumpul di situ.
Kalau nak tahu cuba buat...

 

Sarang jabut pengubat bisa

SENGAT sembilang sakitnya bukan kepalang. Kata orang tua-tua bisanya akan beransur hilang setelah tujuh kali air pasang dan surut. Tetapi setiap penyakit itu ada ubatnya. Pemancing Jamal Abdul Jalil seorang anggota polis dari Balai Polis Setapak Kuala Lumpur ada petuanya. Jamal memberitahu untuk meredakan bisa ikan sembilang apa yang perlu anda lakukan ialah memasukkan jari atau bahagian-bahagian tangan anda yang terkena sengat itu ke dalam sarang jabut (busut-busut kecil berlumpur) berdekatan dengan sarang ketam paya bakau. Biasanya sarang jabut ini banyak terdapat di paya bakau atau di tepi-tepi sungai yang berlumpur. Insya-Allah bisanya akan reda, mungkin sarang jabut yang mengandungi cecair lumpur paya itu sejuk dan dapat meredakan bisa serta mengelakkan tangan anda berasa kebas.

 

Bahaya menggunakan arus elektrik

PENGGUNAAN arus elektrik walaupun tidak bersifat memupus tetapi ia berbahaya kepada pengendalinya. Walaupun pernah dibuat penyelidikan di Eropah mengenai kaedah penangkapan ini, namun ia tidak dapat diterima oleh pihak berkuasa perikanan serta masyarakat nelayan di sana kerana risikonya lebih besar daripada kebaikan yang diperolehi. Di negara ini sudah ramai penangkap ikan yang menggunakan kaedah ini merasa penangannya dan ada yang dilaporkan di akhbar. Tentunya kita masih ingat satu kes yang tersiar di akhbar di mana seorang peneroka rancangan tanah di Pahang meninggal terkena arus elektrik ketika menjalankan aktiviti ini. Juga ada dinyatakan bagi ikan-ikan yang menerima kejutan elektrik yang tinggi mungkin mengalami gangguan pembiakan kerana kerosakan sistem tubuhnya seperti juga manusia yang pernah mengalami kejutan elektrik. Di samping itu, ikan berkenaan tentunya berhijrah ke tempat lain kerana 'phobia'. Sesungguhnya kaedah-kaedah ini adalah diharamkan dan berbahaya tetapi tidak ramai daripada kita yang menyedarinya.

 

Menuba kimia secara curahan dan kesannya

Kita sering menatap berita-berita yang menyedihkan bagaimana ikan-ikan baik yang diternak atau yang hidup liar mati akibat diracun dan kita sering juga melihat ramai di kalangan kita yang mengutip ikan berkenaan untuk dimakan - bagi mana-mana yang boleh dimakan. Tapi bagaimanakah selamatnya memakan ikan-ikan ini? Sejarah menuba sebenarnya bermula sejak dulu lagi. Ia lebih merupakan satu pesta rakyat di mana semua penduduk dan pembesar terbabit. Biasanya kawasan yang hendak dituba dikenal pasti dan disempadankan menggunakan tali yang merentangi sungai berkenaan. Tali ini adalah sempadan dengan ikan yang mengalami kesan tubaan. Tuba yang digunakan ialah tuba tradisional dan penuba berkenaan selalunya berupaya menawar (membuang bisa) air tuba berkenaan. Tuba tradisional ini berasal daripada tumbuhan hutan yang dikenali tuba akar. Satu lagi ialah tuba isi (isinya bertongkol-tongkol di pangkal dan berbentuk seperti ubi kentang). Ia tidak memberikan kesan kepupusan kerana keracunannya hanya memeningkan ikan di air. Selepas beberapa ketika apabila air baru sudah bercampur dengan air yang sudah dituba (kepekatan tuba berkurangan), ikan berkenaan akan kembali segar.

 

Kesan Endosulfan kepada ikan

Kegunaan pertanian. Ia selalunya didapati dalam bentuk larutan terelmusi dan berbau memeritkan hidung. Apabila tercampur air ia mengeluarkan warna putih susu dan sekiranya ia disalah gunakan untuk menuba ikan, ia menyerap ke dalam isi ikan dan menjadikan ikan ini berbau sedikit. Walaupun tidak ada lagi sebarang ujian kepekatan kematian yang dilakukan di negara ini kepada ikan dan tuba, jenis ikan yang berbeza mempunyai ketahanan racun yang berbeza. Contohnya ikan kelah atau tengas kebal berbanding sebarau. Secara umumnya Endosulfan amat cepat memberi kesan toksiknya kepada ikan tetapi agak kurang kesannya kepada udang. Manakala di bawah kepekatan 5ppm (1.0kg/200 meter padu air @ 10 tangki trailer minyak biasa) sudahpun memberikan kesan yang serius dan boleh memupuskan keseluruhan ikan dan benih ikan yang ada dalam air berkenaan. Pada permulaan ikan bertemu air yang diracun, ikan ini akan termenung dan kemudian meluncur di dalam air seolah-olah dirasuk. Ini kerana pada permulaannya Endosulfan bertindak merangsang sistem penderiaan lalu mengganggu keseluruhan sistem saraf ikan berkenaan termasuk otaknya yang menyebabkan ikan itu gila (mentally disorder). Pada beberapa minit kemudian kesan serius mula terjadi di mana kerosakan sistem saraf berterusan membuatkan ikan berkenaan kehilangan tenaga serta gangguan pernafasan. Tidak lama kemudian ia akan mati sama ada terdampar di dasar atau dihanyutkan arus. Terdapat juga yang mati di darat akibat terlalu kuat melompat.

 

Racun menyerap

Adalah disahkan, racun kumpulan ini (Lindane, Aldrin, Dieldrin, Chlordane dan Endosulfan) secara teknikalnya menyerap dengan mudah menembusi kulit manusia untuk memberikan kesan keracunannya. Selalunya ini boleh dikesan dengan rasa gatal-gatal pada tubuh apabila seseorang mengharungi air yang diracun terutama ketika menangkap ikan yang dituba itu. Zarah racun ini apabila memasuki badan ia tersimpan di bahagian lemak tubuh manusia untuk jangka masa tertentu. Oleh itu amat berbahaya untuk seseorang mendedahkan diri kepada Endosulfan berkali-kali kerana akibatnya pengumpulan zarah Endosulfan di lapisan lemak akan terus meningkat berkali ganda. Seterusnya proses penyah-klorinan dan tindak balas perubahan kimia berkaitan akan berlaku. Dos membunuh bagi manusia dewasa dipiawaikan pada tahap kurang daripada 2.0 gram. Pernah diberitakan seorang kaki tuba yang sering menggunakan bahan Endosulfan untuk menangkap ikan telah meninggal dunia gara-gara mendapat barah perut yang teruk (tahun lalu) dan kini rakan-rakannya sudah 'bertaubat' daripada melakukan kerja serupa. Bagi binatang pula, Endosulfan telah terbukti membutakan kambing biri-biri yang memakan rumpai yang diracun dengannya dan di peringkat makmal, ia menghasilkan kerosakan penglihatan pada tikus.

 

Endosulfan terpindah kepada manusia

SEBAGAIMANA Endosulfan boleh menembusi kulit manusia, ia lebih cekap lagi menembusi kulit ikan kerana kulit ikan berfungsi sebagai hidung (menyerap oksigen). Tidak syak lagi sejumlah besar kandungan zarah Endosulfan ini sebati dalam sistem tubuh ikan berkenaan termasuk isinya. Fakta di atas dapat dibuktikan dengan cara mencampakkan ikan yang ditangkap (terutama yang dicincang isinya) ke dalam satu bekas berair yang mengandungi hidupan (seperti jentik-jentik) dan lihatlah bagaimana hidupan kecil ini mati. Ujian terhadap udang yang dituba juga menunjukkan kesan sama.

 

Tuba umpan beracun

KAEDAH ini adalah paling bahaya. Ia jelas mendedahkan si pemakan ikan kepada keracunan kimia antara yang paling berbisa di kalangan ketegori 'racun'. Racun ini digunakan dengan mencampurkan ia bersama-sama umpan.
Konsep mengumpan ini sama seperti memancing dengan racun bertindak sebagai mata pancing. Biasanya umpan ialah ricihan isi kelapa sawit yang diuli dengan tepung atau roti yang dipenyek (diuli semula) dan kemudiannya dicampurkan dengan racun kimia berkenaan. Racun yang digunakan ialah dari kategori N-Methyl Carbamate yang dikenali amat toksid. Pelbagai jenis racun kimia dalam kumpulan ini dan jenis yang biasa digunakan ialah Carbofuran dan Methomyl. Ia berbentuk seperti garam masakan biasa. Mungkin di kalangan kita yang kurang arif dengan bahan kimia sebegini tertanya-tanya adakah benar bahan ini ada digunakan dan senang didapati. Jawapannya ialah ya... tetapi kita lebih biasa dengan jenamanya sahaja tanpa mengetahui nama kimia sebenar. Carbofuran (nama piawaian British, Amerika Syarikat dan ISO) selalunya kita kenali dengan Furadan dan racun ini selalunya ditabur ke dalam tanah ketika menanam bagi mengelak tanaman daripada dimakan ulat dan serangga perosak. Ada juga yang digunakan dengan cara semburan. Malangnya ada juga penanam sayur yang menggunakan racun ini sebagai gantian meracun semburan bagi memastikan sayur mereka subur. Konsep ini adalah salah kerana ia tidak disyorkan untuk tanaman usia singkat seperti sayur-sayuran. Bagaimanapun dalam konteks menuba ikan, ia kurang digunakan kerana ia bukan lagi pada keadaan aslinya. Ia amat berbisa dan boleh menyebabkan kematian seorang manusia dewasa dengan hanya termakan sekadar setengah gram (berat sebiji kacang soya). Methomyl pula lebih dikenali dengan nama dagangannya 'Lannate'. Racun ini sudah dihentikan penjualannya di negara ini tetapi ada di kalangan petani dan peniaga menyeludup masuk racun ini dari negara jiran. Ia sangat berbisa, sama dengan racun Carbofuran. Selalunya di sekitar tahun 1980an, racun ini sering digunakan untuk membunuh anjing liar dan sering kita rdengar aktiviti me'lanet' anjing di Klang dan sekitarnya.

 

Keadaan ikan ketika termakan umpan beracun

Umpan digentel dan dilemparkan ke lubuk yang menjadi kediaman ikan yang hendak ditangkap. Apabila ikan memakan umpan beracun, umpan berkenaan dikunyah dan ditelan masuk ke dalam perut. Sebaik sahaja dikunyah, racun mula bertindak dan segera disebarkan ke seluruh tubuh ikan termasuk otaknya melalui sistem cecair tubuhnya (darah). Hanya beberapa minit sahaja ikan berkenaan akan mengalami bisa-bisa dan gangguan sistem saraf dan pernafasan. Akhirnya ia meluncur ke permukaan air sementara menantikan detik kematiannya. Ketika ini penuba akan memungut ikan. Biasanya hanya sebahagian sahaja ikan yang dapat dipugut dan sebahagian lagi mendap ke dasar. Beberapa jam kemudian ikan ini akan timbul ke permukaan apabila perutnya membusung dan bengkak. Kita boleh melihat keadaan ikan ini yang terseksa. Kebanyakannya mengalami pendarahan di mata, insang serta kulit (celah sisik). Organ dalamannya pula hancur dan dalam sekejap waktu sahaja ia menjadi busuk dan pecah perut. Jika dapat ditangkap ketika ia masih hidup, seluruh badan ikan berkenaan boleh dilihat menggeletar menahan bisa.

 

Kesan memakan ikan terkena racun

IKAN yang dituba sebenarnya sudah memindahkan racun dari umpan ke sistem badan dan seterusnya sebati bersama isi tubuhnya. Ada di kalangan penuba berpendapat dengan membasuh ikan selepas disiang dengan air yang banyak dan kadangkala dibasuh dengan air kelapa dapat melupuskan racun berkenaan. Anggapan ini salah sama sekali. Kesan kepada manusia terbahagi kepada dua iaitu kesan segera dan tertunda. Ia adalah kesan keracunan berantai yang terpindah secara tidak langsung akibat memakan isi ikan yang mengandungi racun berkenaan. Keberkesanan racun ini boleh mencapai lebih dua pusingan pemangsaan (putaran) bergantung kepada jumlah dos racun yang terbabit. Perlu diingat juga racun ini boleh memasuki tubuh badan kita secara serapan menembusi kulit. Kesan segeranya ia berkaitan perubahan kimia dalam badan yang agak kompleks dan panjang untuk dijelaskan. Umumnya ia berkaitan radang otot, saraf serta otak. Kesan jangka panjang juga amat banyak seperti kerosakan hati, buah pinggang dan otak. Oleh itu, adalah lebih baik kita menghindarinya daripada cuba memperjudikan nasib dengannya. Kerap kali terdapat binatang pemangsa seperti biawak memungut dan memakan bangkai ikan ini tetapi akhirnya ia turut menjadi bangkai. Ini menunjukkan ikan itu cukup berbisa untuk membunuh pemangsanya. Apa yang dikhuatiri kemungkinan berlakunya seseorang memungut ikan mati dan hanyut akibat racun ini tanpa mengetahui latar belakang kematian ikan berkenaan. Sudah semestinya risiko keracunan lebih serius akan berlaku. Dari itu, sebaiknya hendaklah jangan dipungut sebarang ikan hanyut kerana ia berbahaya.

 

Penangkapan ikan secara pengeboman

AKTIVITI mengebom sudah sebati dengan sebahagian kecil pemancing yang mementingkan diri sendiri tanpa memikirkan kesan kepada dirinya serta sekitaran. Walaupun aktiviti ini sebenarnya menyalahi undang-undang kerana menggunakan bahan peletup secara haram, tetapi akal manusia sentiasa melewati batas berkenaan semata-mata kerana alasan mencari rezeki. Berjenis-jenis bahan peletup telah dan sedang digunakan termasuklah dinamit kuari, belerang mercun, TNT dan tak kurang juga yang terlalu kreatif dengan membuat sendiri bahan peletup dari baja nitrat serta garam racun rumpai (sodium chlorate). Tidak kurang juga yang mengalami penangannya. Ada yang hilang jari dan sesetengahnya kudung tangan. Bagi yang lebih malang, tubuh berkecai terkena bahan letupan yang dibuat sendiri. Rasanya penduduk di sebuah daerah di Pahang masih segar dengan kejadian di mana seorang lelaki maut apabila menggunakan bahan TNT untuk mengebom ikan. Di sini kita tumpukan perhatian kepada kaedah pengeboman yang biasa digunakan iaitu menggunakan garam sodium chlorate kerana ia mudah dibeli di pasaran dan harganya murah. Kesan aktiviti ini boleh dibahagikan kepada tiga iaitu risiko semasa mengendali bahan berkenaan, kesan jangka panjang apabila memakan ikan yang dibom dan kesan kepada sekitaran.

 

Risiko kerja pengeboman

KERJA haram ini amat berbahaya. Sodium Chlorate (NaCIO3) bukanlah garam Sodium Chloride (NaCl) air laut yang kita gunakan. Ia adalah hasil sampingan tindak balas kimia dalam satu reaktor. Garam ini dipasarkan dalam kuantiti yang berbeza sama ada dalam beg satu kilogram atau drum kecil. Ia adalah sejenis racun rumpai dan digunakan untuk membunuh rumpai berdaun panjang serta tunas buluh. Di dalam garam berkenaan terdapat satu bahan beracun yang dipanggil arsenik dan ia adalah sisa tindak balas kimia yang menghasilkan garam berkenaan dan kepekatannya berbeza-beza bergantung kepada kepekatan proses yang dijalankan. Jika perawatan sisa kurang berkesan kandungan arsenik ini mungkin melebihi 1.0 gram (1,000 bpj - bahagian per juta) setiap kilogram garam. Garam Sodium Chlorate juga berbahaya dan sedikit sebanyak boleh meresap menembusi kulit dan bersatu dengan bendalir badan dan boleh merosakkan sistem penapisan darah. Arsenik adalah bahan beracun. Berdasarkan kepada had piawaian bahan berkenan, ia hanya memerlukan kurang dari 1.0 gram untuk memudarat dan membunuh seorang manusia dewasa. Semasa percampuran ramuan, sedikit sebanyak serbuk arsenik berkenaan akan sampai ke tubuh si pengebom sama ada secara serapan atau tersedut debu ramuan. Di samping itu debu bahan lain seperti sulfur juga berbahaya kerana boleh membentuk asid sulfurik di dalam paru-paru apabila disedut. Bahan campuran ini juga amat sensitif kepada haba. Sebarang geseran termasuklah geseran tapak tangan boleh menyebabkan campuran ini tebakar. Apatah lagi jika terkena sinaran matahari. Risiko letupan ketika menyediakan ramuan ini sehingga meletupkannya di bawah air adalah amat tinggi dan sesiapa yang melakukannya seolah-olah meletakkan nyawanya sekadar berharga beberapa kilogram ikan yang hendak ditangkap.

 


Kaki Pancing Online 2002 @ Utusan Malaysia

Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur