Tarikh: 17 Februari 2019


:: RENCANA

Cabaran pasca OIC Putrajaya
Ketika menyampaikan ucapan selama 40 minit itu, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad sekali lagi membuktikan kewibawaannya dan para pemimpin kerajaan anggota OIC yang hadir tidak teragak-agak berdiri dan memberikan tepukan bergemuruh.

Pemimpin Islam perlu segera gerakkan tindakan
Selama seminggu pegawai kanan, menteri dan ketua-ketua kerajaan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) memerah fikiran bagi membincang masa depan ummah di Pusat Konvensyen Putrajaya dari 11 hingga 18 Oktober.

Strategi baru atasi masalah ummah
Lidah Pengarang Dalam ucapannya di Sidang Kemuncak Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) semalam, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad meminta umat Islam khususnya pemimpin-pemimpin negara Islam berhenti sejenak untuk memikirkan strategi baru bagi mengatasi masalah yang kita hadapi hari ini.

Jangan setakat bertepuk tangan, bangkit bertindak
PADA penghujung ucapan majlis pembukaan Sidang Kemuncak Ke-10 Pertubuhan Persidangan Islam (OIC), Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad menerima tepukan gemuruh daripada ketua-ketua negara dan perwakilan yang hadir.

Bosnia mahu jadi negara Islam contoh di Eropah
MUKADIMAH: Bagi kebanyakan rakyat Malaysia, Bosnia-Herzegovina ialah satu daripada sejarah peperangan.

Bina perspektif baru
(Wartawan Utusan) SEHINGGA kelmarin, tiada delegasi malah petugas media yang menyatakan rasa tidak senang terhadap keupayaan Malaysia menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak Ke-10 Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) kali ini.

Formula Malaysia jadi sandaran OIC
Lidah Pengarang Ketua-ketua kerajaan negara anggota Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) akan bersidang dua hari mulai hari ini di Pusat Konvensyen Putrajaya untuk membincang, bertukar-tukar pandangan dan mencari jalan bagi membina semula kesejahteraan ummah.

UIAM simbol kekuatan ilmu ummah
Sesi pengajian itu merupakan pengambilan pertama pelajar sulung Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) atau International Islamic University Malaysia (IIUM) yang terdiri daripada pelajar-pelajar berbagai aliran, bangsa termasuk pelajar bukan Islam dan pelajar matang dewasa yang terdiri daripada para pegawai polis di kampus Petaling Jaya.

IDB bantu aktiviti sosioekonomi negara Islam
KEDUDUKAN ekonomi umat Islam yang lemah dan ketinggalan bukan lagi satu perkara baru. Kebanyakan negara berkenaan berada dalam keadaan kemiskinan sehingga ada di antaranya bergantung, mengharap dan meminta-minta bantuan pihak asing.

Tunku Setiausaha Agung pertama OIC
MALAYSIA, yang akan menganjurkan Sidang Kemuncak Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) kali ini, telah memulakan usaha untuk menyatupadukan negara-negara Islam sejak tahun 1960-an lagi.

Lagi »
 

Utusan Melayu (M) Bhd.

46M, Jalan Lima Off

Jalan Chan Sow Lin,

55200 Kuala Lumpur.
E-mel:
[email protected]