saya nak baca ..

GAYA HIDUP


ARKIB : 15/04/1998

Tun Saban tewas di tangan Megat Terawis

Untuk melawat ke makam tersebut, mestilah terlebih dahulu melaporkan diri kepada pihak berkuasa. Biasanya orang persendirian tidak digalakkan melawat ke makam tersebut kerana perjalanan ke dalam hutan rimba banyak bahayanya. Kalau nasib tidak baik, akan terpijak jerangkap samar.

Ketika saya merancang melawat ke makam Tun Saban pada awal 1975, saya tidak mendapat gambaran yang sebenar tentang kedudukan makam tersebut. Saya hanya mengetahui sedikit latar belakang Tun Saban melalui buku sejarah Perak, sama ada yang dikarang oleh Winstedt, Buyong Adil, Abdullah Haji Musa atau buku bertajuk Hulu Perak Dalam Sejarah yang ditulis oleh tiga orang penulis, iaitu Raja Razman bin Raja Abdul Hamid (Tok Muda Orang Kaya-Kaya. Mahakurnia Indera Diraja Perak), Haji Meor Shamsuddin bin Haji Meor Yahya (Tok Muda Orang Kaya-Kaya Seri Adika Raja Shahbandar Muda, Perak) dan Hussain Mahmud.

Buku yang bertajuk Hulu Perak Dalam Sejarah banyak menyentuh latar belakang sejarah Tun Saban.

Cerita mengenainya sungguh menarik sehingga saya bercita-cita hendak menziarahi makam tokoh pembesar Perak yang dikatakan pernah berperang dengan angkatan perang Sultan Muzaffar Shah I, (Sultan Perak pertama memerintah negeri Perak pada 1528 T.M. hingga 1549 T.M.). Peperangan itu berlaku setelah Tun Saban yang berkuasa di sebelah Hulu Perak tidak mahu tunduk di bawah pemerintahan Sultan Muzaffar Shah.

Satu sumber sejarah yang lain pula menyebut punca peperangan tersebut adalah kerana Tun Saban tidak mahu memberi anak perempuannya yang bernama Tun Merah, untuk dijadikan gundik Sultan.

Dalam buku Hulu Perak Dalam Sejarah pula, Tun Saban difitnahkan hendak derhaka kepada Sultan Muzaffar Shah. Lalu seorang pembesar Perak yang gila kuasa bernama Megat Terawis dititahkan untuk membunuh Tun Saban. Megat Terawis berjaya membunuhnya di tempat yang bernama Merah atau Changkat Merah, dan di situ jugalah Tun Saban dimakamkan. Kerana jasanya membunuh Tun Saban, Megat Terawis dilantik menjadi Bendahara Negeri Perak, menggantikan Bendahara Tun Mahmud yang pulang ke Johor. Cerita mengenai Tun Saban banyak terdapat dalam buku sejarah yang berkaitan dengan negeri Perak.

Cerita lisan daripada penduduk di sekitar Hulu Perak juga masih banyak boleh diperoleh.

Setelah mengenal pasti kedudukan Tun Saban seperti yang diperoleh daripada buku sejarah, saya pun mengambil keputusan untuk melawat makam tersebut.

Ura-ura tersebut saya hebahkan kepada teman-teman rapatku, tetapi mereka nampaknya tidak bersetuju saya melawat ke makam tersebut. Mereka bimbang kerana makam tersebut terletak dalam hutan dan dalam kawasan keselamatan. Tentulah banyak bahayanya, sama ada gangguan binatang buas, terpijak jerangkap samar yang dipasang oleh pengganas komunis atau halangan lain.

Setelah mengambil keputusana melawat makam Tun Saban saya pun memberitahu hasrat itu kepada Ketua Pengarah Muzium ketika itu, Datuk Sharom Yub.

Kajian saya lakukan di sekitar tapak makam Tun Saban di Changkat Merah. Tempat tersebut, pada masa dulu, ialah sebuah perkampungan orang Melayu yang besar. Tun Saban berkuasa di Hulu Perak dan tinggal di situ. Saya bertolak dengan kenderaan Jabatan Muzium.

Pemandunya ialah Abdul Aziz Muhammad. Kami menggunakan kereta jenis Ford Transit.

Di Lenggong, kami berhenti untuk mendapat beberapa orang jurupandu yang boleh memandu kami ke makam Tun Saban. Saya hampa kerana tidak seorang pun yang sanggup menjadi jurupandu. Alasannya ialah tempat tersebut terlalu jauh ke dalam hutan dan berbahaya. Ketika merayau-rayau, saya terserempak dengan seorang ketua Kampung Luat, namanya Awang Kecil. Orangnya bertubuh sasa berumur dalam lingkungan 50 tahun. Saya memang sudah lama mengenali beliau. Selain ada pertalian keluarga dengannya beliau juga seorang syeikh haji yang menguruskan orang Melayu naik haji ke Mekah.

Awang Kecil atau Tok Awang bersetuju menjadi jurupandu dan membawa kami ke makam tersebut.

Beliau pernah ke makam tersebut pada tahun 40-an.

Beliau menyuruh saya membeli seberkas cerut untuk bekalan. Saya pun membeli dua dozen cerut. Dia meminta saya turut menghisap cerut semasa dalam perjalanan dalam hutan ke makam Tun Saban untuk menghalau nyamuk. Nyamuk dalam hutan besar dan garang perangainya. Badan gajah pun boleh dicucuk.

Di Lenggong, seorang Tionghua yang dikenali dengan nama Akup bergaul ingin turut serta. Beliau ialah seorang Tionghua tempatan yang banyak bergaul dengan masyarakat Melayu setempat. Saya tidak tahu tujuan sebenar beliau mahu ikut sama ke makan Tun Saban. Beliau hanya memberi alasan bahawa cerita Tun Saban pernah didengarnya daripada cerita mulut orang-orang tua Melayu, dan makam Tun Saban itu sangat dipercayai oleh sesetengah orang Cina di Lenggong sebagai makam keramat. Mereka memanggilnya Kubur Datuk Merah. Nampaknya Akup ada tujuan untuk bernazar atau meminta sesuatu daripada kubur Datuk tersebut. Barangkali beliau mendapatkan kekayaan menerusi pemujaan atau menurun.

Itu hanya ramalan saya.

Dalam perjalanan ke makam Tun Saban kami melalui sebuah kampung Melayu, iaitu Kampung Kenering.

Letaknya 20 kilometer ke utara Lenggong. Di kampung tersebut kami mendapatkan seorang jurupandu lagi, bernama Kasim, Ketua Kampung Sawa, sebuah kampung yang terletak dekat Kampung Kuala Kenering.

Beliau ialah penjaga makam tersebut. Sudah lama beliau tidak menjenguk ke makam tersebut. Kerana perjalanan memakan masa yang lama, kami terpaksa membawa bekalan makanan supaya tidak lapar.

Saya membeli beberapa bungkus nasi lemak, beberapa biji apam dan karipap. Karipap yang saya beli di warung yang terletak di pinggir jalan di Kampung Sawa itu sangat berbeza daripada karipap yang pernah saya makan di Kuala Lumpur. Karipap itu berisi serbuk kelapa yang digoreng, dicampur dengan bahan pewarna, kunyit dan udang kering. Rasanya lebih enak dan luar biasa. Penduduk Kampung Sawa menyebutnya sepera dan bila saya menyebut karipap, penjual yang menjual sepera gandum agak hairan dan tersenyum. Saya kira ada sesuatu yang luar biasa yang mencuit hati nalurinya.

Di Kampung Kuala Kenering, kami menyiapkan beberapa peralatan yang perlu dibawa. Saya berpesan kepada Abdul Aziz, pemandu kereta Jabatan Muzium supaya menunggu sahaja di Kampung Kuala Kenering.

Beliau tidak perlu ikut bersama kerana perjalanan dengan berjalan kaki agak jauh, kira-kira enam belas kilometer. Sejauh itulah kami berjalan menempuh hutan rimba yang tebal. Lagipun tanggungjawab Aziz adalah menjaga kereta jabatan.

Saya masih ingat lawatan itu jatuh pada hari Jumaat 12 Mac 1976. Hari itu hari lahir saya ke- 38. Itu hanya secara kebetulan kerana sepanjang hidup saya tidak pernah menulis dalam catatan harian tentang tarikh lahir. Saya tidak pula memikirkan tentang umur kecuali ketika berkahwin pada 1970-an. Saya hampir terlupa memberi tahu pada imam yang menikahkan mengenai usia sebenar saya. Rupa-rupanya saya hampir menjadi bujang terlajak.

Kami memulakan perjalanan kira-kira pukul lapan pagi. Cuaca tidaklah begitu baik. Pagi-pagi lagi hujan sudah turun tetapi tidaklah lebat. Kata Tok Awang jika hujan, sudah tentulah banyak pacat. Pacat di hutan, besar-besar. Kalau terkena gigit boleh menjadi pekung dan sukar diubati. Munasabah juga katanya itu kerana pacat mungkin membawa kuman yang berbahaya.

Walaupun saya bimbang dan seram, saya tidak mahu mengubah matlamat yang sudah dirancang. Saya bersedia menempuh apa juga halangan.

Kami menyusur tepi tebing Sungai Perak kerana jalan itu lebih selamat daripada mengikuti denai yang dilalui oleh babi dan binatang lain. Saya tidak begitu yakin laluan denai. Manalah tahu, mungkin ada harimau menunggu, atau mungkin terkena jerat babi atau jerat yang dipasang oleh pengganas komunis.

Orang kampung di Kuala Nerang menyebutnya jerat duduk. Kalau terkena jerat itu terus terduduk.

Jalan tepi tebing Sungai Perak itu agak sukar sedikit kerana terlalu banyak resam dan rotan. Lebih kurang dua jam berjalan sampailah kami di sebuah bukit kecil.

Bukit tersebut kelihatan dengan jelas dari seberang tebing Sungai Perak. Di situ, terdapat sebuah gunung kecil. Menurut Tok Awang Kecil, gunung tersebut bernama Gunung Lognai.

Di bahagian batu kukup yang menghala ke sungai, terdapat sebuah lubang gua. Pada masa dulu, menurut cerita orang tua, gua itu menjadi tempat persembunyian Sang Kelembai, seorang perempuan yang sangat masin sumpahannya. Kononnya Sang Kelembai itu tidak boleh menegur manusia. Jika ditegur, manusia yang ditegurnya itu terus menjadi batu.

Di Gua Puteri dekat Lenggong terdapat sepasang patung batu orang bersanding. Kononnya Sang Kelambai telah menegur pasangan pengantin baru itu menjadi batu. Orang kampung tersangat takut dengan sumpah Sang Kelembai. Entah bagaimana, pada satu hari Sang Kelembai ditipu oleh seorang teruna yang memujuknya untuk berkahwin. Teruna tersebut membawa Sang Kelembai ke Gua Lognai, kononnya untuk bersuka ria.

Waktu mereka dalam gua, orang kampung datang dan menutup pintu gua tersebut dengan ketul-ketul batu besar. Sang Kelembai dan kekasihnya terkurung dalam gua itu. Kononnya sampai sekarang Sang Kelembai masih hidup, dan sesekali menunjukkan mukanya di celah-celah lubang gua. Sesiapa yang bernasib baik dapat melihatnya. Begitulah menurut cerita Tok Awang Kecil. Kisah Sang Kelembai sangat popular di Hulu Perak.

Gua Lognai yang terkenal dalam cerita rakyat tidak lagi kelihatan pada masa ini. Gua itu hilang daripada pandangan manusia, bukan hilang kerana sumpah Sang Kelembai ataupun jampi David Copperfield, ahli silap mata terkenal, tetapi hilang ditelan air limpahan dari sebuah Empangan hidro elektrik yang dibina di Sungai Perak. Dengan tenggelamnya Gunung Lognai maka hilanglah sebuah artifak sejarah.

Dari Gunung Lognai ke makam Tun Saban saya kira kami baru berjalan separuh perjalanan. Kami meneruskan perjalanan. Kira-kira setengah jam kami bergerak dari Gunung Lognai itu, saya terdengar suara manusia.

Kami diserang kebimbangan. Suara siapakah itu?

Adakah suara hantu atau gerombolan pengganas komunis? Macam-macam anggapan menghantui fikiran aku.

Dalam berkhayal itu, tiba-tiba muncul beberapa lembaga di hadapan kami, kira-kira lima orang semuanya. Masing-masing mengendung sebuah guni atas bahunya, ada yang berisi hampir separuh guni dan ada yang sedikit sahaja. Mereka kelihatan letih. Saya kira kandungan di dalam guni gandum itu berat. Guni yang separuh berisi itu dipikul oleh seorang berbadan tegap berumur dalam lingkungan 35 tahun. Saya lihat begitu susah baginya memikul guni itu. Rupa-rupanya mereka ialah pencari bijih timah.

Mereka ini selalu masuk ke hutan-hutan berhampiran Changkat Merah kerana mencari bijih. Seorang daripada mereka memberitahu kami supaya berhati-hati bila berjalan di denai atau lorong yang berhampiran dengan makam Tun Saban. Di situ seorang pencari bijih telah terpijak jerangkap samar yang dipasang oleh pengganas komunis. Kaki kanannya terputus. Nasib baik nyawanya tidak melayang.

Berita yang kami terima itu tidak menyenangkan hati. Ini membuat saya berat meneruskan perjalanan ke makam Tun Saban yang saya kira lebih untuk berakit melalui Sungai Perak. Rakit tersebut boleh dibuat daripada batang buluh yang banyak terdapat di tepi tebing Sungai Perak. Lebih kurang setengah jam kami menghabiskan masa untuk membuat rakit buluh.

Setelah siap, kami pun mulalah berakit melalui jeram yang banyak batu batang tersembunyi di dalam sungai.

Akhirnya kami sampai ke tebing sungai di sebelah atasnya. Di situ kelihatan sebuah rakit kecil. Menurut Kasim, itulah Bukit Merah, dan di atas bukit itulah terletaknya makam Tun Saban.

Persekitaran bukit itu di zaman dulu di sebut Janing, dan pada awal abad ke-20 Janing pernah menjadi ibu daerah Hulu Perak dan selepas itu ibu daerah berpindah ke Grik.

Sewaktu kami berkemas untuk mendaki tebing Sungai perak yang sedikit curam itu tiba-tiba terdengar oleh kami bunyi suara yang sangat kuat, semacam hantu hutan. Bunyi itu rupa-rupanya suara beberapa ekor gajah yang sedang mengawan. Beberapa ekor gajah jantan sedang bergaduh merebut gajah betina.

Kata Tok Awang Kecil, kalau gajah itu tahu ada orang mengintainya sudah tentu haiwan gergasi itu naik berang. Gajahpun tahu malu, dan lebih dahsyat lagi binatang itu akan menyerang. Saya berhati-hati supaya gajah itu tidak nampak.

Ada sekawan lima ekor gajah yang sedang berkeliaran dekat dengan kawasan makam Tun Saban. Seekor daripadanya saya kira masih anak kerana gadingnya baru tumbuh sejengkal, sedang menggeselkan badannya pada pagar dawai yang memagar kawasan makam tersebut. Kerana badannya besar, sebahagian pagar dawai tersebut tumbang. Seekor lagi, anak gajah yang terkecil cuba mencabut sebatang pokok pisang hutan.

Dihentak-hentaknya pokok itu dengan telapak kaki hadapannya, kemudian barulah dimasukkan ke dalam mulutnya. Dua ekor gajah lagi, jantan dan betina ialah pasangan yang sedang mengawan. Lebih kurang setengah jam kami berada di kawasan makam Tun Saban kami pun balik ke Kuala Kenering.

Kami berakit pulang. Perjalanan berakit hanya memakan masa kira-kira tiga jam.

Saya mendapat tahun Bukit Changkat Merah, tempat terletaknya makam Tun Saban, ditenggelami air daripada sebuah empangan hidro elektrik. Nasibnya sama juga dengan Gunung Lognai. Makam Tun Saban telah dipindahkan ke Simpang Lawin sebelum kawasan Bukit Changkat Merah ditenggelami air.

Oleh: N.A. HALIM

Kongsi Konten di :

Waktu Solat Kuala Lumpur
 
Subuh 5:52
Zuhur 1:17
Asar 4:27
Maghrib 7:22
Isyak 8:32 

Dengar SuriaFM
Radio SuriaFM Menceriakan Duniamu
Riuh Rio Brazil 2014
Laman web mikro bola sepak Piala Dunia 2014
Tragedi Pesawat MH370
Utusan Live lapor kehilangan pesawat MH370
KE7B Greenland 2014
Laporan Ekspedisi KE7B Greenland Malaysia 2014


MENARIK
Ruang iklan percuma hartanah, produk
Promosikan perniagaan anda kepada dunia.
Jom langgan akhbar Utusan Malaysia
Dapatkan terus akhbar dengan cara mudah.
Aduan sukar dapat naskhah akhbar
Beritahu kami jika akhbar tiada di tempat anda.
Gambar kahwin Album Raja Sehari
Abadikan kenangan indah anda di dada akhbar.
Mari baca Utusan Melayu Mingguan
Kekalkan tradisi, pelajari tulisan jawi.
SMS News Alert Utusan Malaysia
Dapatkan berita terkini di telefon bimbit anda.