saya nak baca ..

RENCANA


ARKIB : 13/11/2005

Revolusikan sikap pemandu

MUKADIMAH

OPS Sikap IX yang bermula 27 Oktober lalu dan berakhir tengah malam kelmarin mencatatkan jumlah kematian akibat nahas jalan raya sebanyak 233 orang.

Jumlah tersebut menunjukkan pening-katkan 16.5 peratus atau 33 kematian berbanding tempoh sama dalam Ops Sikap VII. Peningkatan turut dicatatkan dalam jumlah keseluruhan kemalangan iaitu daripada 11,609 kes kepada 13,462 kes. Apa yang menjadi tanda tanya, mengapa pemandu di negara ini begitu cuai sehingga mereka bukan sahaja sanggup mengorbankan diri sendiri malah mengakibatkan bahaya kepada nyawa pengguna yang lain? Berada di jalan raya bagi kebanyakan pemandu ketika ini, seperti kita sedang `bertempur di medan perang'.

Mengulas fenomena membimbangkan ini, Pensyarah Pusat Pengajian Psikologi dan Pembangunan Manusia Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr. Rozmi Ismail berkata, faktor yang menyebabkan pemandu Malaysia `gila' ialah dikaitkan dengan budaya dan persekitaran itu sendiri.

``Kita seolah-olah mempunyai dua personaliti. Di luar kenderaan kita baik, masuk sahaja dalam kereta, kita seperti dirasuk,'' katanya kepada wartawan SITI MARIAM MD. ZAIN dan jurugambar, HAYAT SUEET dalam satu pertemuan baru-baru ini.

Dr. Rozmi sebelum ini bertanggungjawab menjalankan beberapa kajian khusus tentang tingkah laku pemandu di jalan raya. Juga dikenali sebagai pakar psikologi pemandu, beliau menyifatkan selagi perkara asas iaitu tingkah laku individu itu sendiri tidak diubah, masalah yang semakin menghantui negara ini tidak akan selesai.

``Kita kena ubah pemikiran. Selagi perkara asas ini tidak dilakukan, kadar kemalangan tidak akan berkurangan,'' katanya.

Selain itu katanya, pihak berkuasa juga perlu serius melaksanakan hukuman atau penguatkuasaan sewajarnya kerana tanpa usaha ini pemandu tidak akan serik untuk melakukan kesilapan demi kesilapan.

MINGGUAN: Apa sebenarnya masalah para pemandu kita?

DR. ROZMI: Saya melihat para pemandu Malaysia berbeza dengan pemandu-pemandu di negara lain. Perbezaan ini berkaitan dengan bu-daya dan cara hidup. Itu paling asas. Soal bagai-mana kita mengaplikasikan aspek keselamatan. Di negara-negara maju, mereka mengaplikasi-kan aspek keselamatan sebagai suatu perkara penting dalam kehidupan. Bila naik kenderaan, mereka akan sentiasa berhati-hati agar berasa selamat. Segala aktiviti semasa dalam perjalanan, akan dipastikan mengikut peraturan.

Faktor yang sering mendorong kepada kemalangan dikaitkan dengan tingkah laku agresif para pemandu. Apa komen Dr.?

DR. ROZMI: Tingkah laku ini satu benda yang telah lama wujud tetapi orang baru hendak kaji. Orang tidak sabar terhadap banyak perkara. Pertama, pemandu yang memandu terlalu perlahan seperti pemandu wanita, pemandu lesen percubaan, pemandu tua dan disebabkan kenderaan lama. Bila tidak sabar, kita akan melakukan tingkah laku agresif. Hakikatnya kita baik, tetapi sebab-sebab itu tadi, kita melanggar undang-undang. Banyak kes begini.

Apa yang boleh kita sifatkan tentang pemandu-pemandu seumpama ini?

DR. ROZMI: Mereka macam dirasuk hendak cepat sampai. Itu yang berlaku. Kenapa kita tidak boleh sabar? Orang yang tidak mengutamakan keselamatan ini, serupa macam mereka yang sengaja mahu membunuh diri.

Mengikut kajian, besar mana risiko bagi setiap pengguna jalan raya di negara ini?

DR. ROZMI: Di Malaysia peratusan risiko kemalangan bagi seorang penduduk, tidak kira-lah dia pemandu atau bukan pemandu adalah sekitar 10 hingga 15 peratus. Kalau hanya di kalangan pemandu sahaja lagi tinggi sekitar 40 hingga 45 peratus. Umur antara 20 hingga 30 tahun lebih tinggi berhadapan dengan risiko. Nisbah risiko antara wanita dan lelaki ialah 1:2. Sebab pertama, lelaki lebih ramai sebagai pemandu. Kedua, wanita lebih mematuhi undang-undang. Walaupun wujud prejudis terhadap pemandu wanita, sikap pemandu lelaki lebih teruk. Teori saya, 90 peratus kemalangan berpunca daripada manusia. Sesetengah kajian mengatakan antara 70 dan 80 peratus.

Mengapa lelaki lebih teruk?

DR. ROZMI: Pemandu lelaki mempunyai sifat optimism bias. Maknanya, kalau orang lain buat, semua tidak betul tetapi tiba pada diri sendiri, buat salah pun dianggap betul.

Bagaimana cara terbaik untuk kita mengubah sikap masyarakat supaya mementingkan aspek keselamatan?

DR. ROZMI: Untuk mengubah budaya dan cara hidup ini saya rasa, kita memerlukan suatu jangka masa yang panjang untuk melakukannya. Sebab ia merupakan suatu benda yang berakar umbi - sudah sebati dengan jiwa kita. Kita sebenarnya harus mula menganggap kenderaan sebagai alat keperluan hidup bukan untuk menunjuk-nunjuk atau sebagainya.

Melalui kajian, apa yang dapat dipelajari untuk mengurangkan kadar kemalangan?

DR. ROZMI: Salah satu kajian saya tentang sikap kanak-kanak sekolah berumur antara tujuh hingga 12 tahun mendapati mereka mudah mewarisi sikap ibu bapa dan persekitaran. Dan pada saya, kalau tidak diubah pemikiran mereka sekarang, dalam masa 20 tahun lagi, sikap pemandu kita masih tetap sama. Buatlah kempen atau berapa banyak Ops Sikap pun, keadaan tetap tidak berubah. Kanak-kanak ini yang akan menggantikan ibu bapa mereka - tidak pakai topi keledar, naik bas tidak beratur, bawa kereta laju dan sebagainya.

Antara langkah menangani masalah ini ialah dengan melancarkan kempen. Ada-kah ini dapat mempengaruhi pemandu?

DR. ROZMI: Itu yang saya katakan tadi, pe-mandu kita tidak mengambil berat tentang aspek keselamatan. Kalau ditunjukkan gambar kemalangan ngeri, kesedaran hanya akan wujud sekejap sahaja, selepas itu, macam biasa.

Maknanya kempen-kempen yang diadakan selama ini tidak berkesan?

DR. ROZMI: Kesannya tidak begitu menda-lam. Ini disebabkan apabila kita berada dalam kenderaan, kita berubah menjadi orang lain. Kita mungkin takut semasa melihat laporan-la-poran kemalangan dan sebagainya, tetapi apabi-la kita sendiri berada dalam kenderaan, perasa-annya lain. Itu yang berkait dengan budaya tadi.

Sukar sangatkah untuk mengubah budaya dalam masyarakat kita?

DR. ROZMI: Hendak mengubahnya memerlukan satu revolusi, pemahaman bersepadu dari pihak pemimpin, sekolah dan masyarakat. Bila semua ada kesedaran baru kita dapat berubah. Tetapi untuk mencapai ke tahap itu, saya fikir kita memerlukan masa yang lama.

Apa yang mempengaruhi tingkah laku buruk pemandu kita?

DR. ROZMI: Saya tidak boleh menjawab dengan jelas kenapa pemandu kita berlainan. Yang saya nampak, kita seolah-olah ada suatu perso-naliti berbeza dalam diri sendiri. Iaitu apa yang saya anggap sebagai split personality. Di luar (kenderaan) kita baik, pekerja yang menjadi contoh, bapa yang penyayang, tetapi apabila berada dalam kenderaan, tiba-tiba kita berubah. Kita jadi tidak sabar, cepat marah, hendak ber-lumba dan sebagainya. Maksudnya, dalam jiwa kita ada dua personaliti. Hanya dalam beberapa saat kita boleh mengubah personaliti kita itu.

Adakah keadaan ini wujud disebabkan kita menghadapi terlalu banyak tekanan?

DR. ROZMI: Tekanan memang ada di mana-mana, cuma kenapa kita tidak boleh menangani tekanan ketika di jalan raya. Sebaliknya dalam suasana bekerja yang juga berhadapan dengan pelbagai tekanan, kita boleh mengatasinya? Guru, macam-macam tekanan yang dihadapi di sekolah. Mengapa mereka boleh mengatasinya?

Apa asas mengatakan budaya itu mempengaruhi sikap pemandu-pemandu kita?

DR. ROZMI: Budaya dan persekitaran itu mempengaruhi kerana semasa berada di luar negara (England) selama enam tahun (mengambil Ph.D), saya berasa cukup aman apabila berada di atas jalan raya. Tetapi apabila balik ke Malaysia, keadaannya berubah. Dalam dua, tiga bulan pertama, saya masih dapat bersabar tetapi lama-kelamaan tingkah laku saya sama seperti pemandu-pemandu lain di Malaysia.

Kenapa jadi begini?

DR. ROZMI: Suasana di Malaysia tidak begitu mencerminkan keadaan yang mendorong kepada perbuatan atau tingkah laku berhemah. Saya bermula sebagai seorang pemandu yang baik, sering memberi laluan kepada orang lain. Tetapi bila saya bagi laluan, pemandu di belakang hon marahkan tindakan saya. Disebabkan kebaikan saya, jalan raya menjadi bertambah sesak. Di England, kalau berada di simpang, kita akan diberi jalan. Di Malaysia tidak. Saya buat begitu kena marah. Lama-kelamaan saya pun menganggap tindakan baik saya itu tidak betul, yang betulnya begini. Saya `dipaksa' mengambil contoh dan iktibar daripada apa yang dilakukan oleh para pemandu lain.

Adakah ini bermaksud para pemandu kita amat mementingkan diri sendiri?

DR. ROZMI: Ya. Pemandu di Malaysia terlalu mementingkan diri. Tengoklah di mana-mana pun. Tidak kira kaum Melayu, Cina atau India. Mungkin hendak cepat untuk mengejar wang, keuntungan atau sebagainya. Akhirnya mereka hilang pertimbangan di atas jalan raya.

Pada pendapat Dr., apa yang sepatutnya dilakukan oleh para pengguna jalan raya?

DR. ROZMI: Sepatutnya apa yang kita amalkan dalam kehidupan seharian itu yang perlu ditunjukkan apabila berada di atas jalan raya. Mengapa semasa melihat anak-anak membawa basikal atau motosikal, kita sentiasa ber-pesan supaya mereka berhati-hati, jangan bawa laju dan sebagainya. Tetapi apabila tiba giliran kita, personaliti kita menjadi lain. Boleh di-katakan seolah-olah ketika itu, sejenis makhluk asing menguasai sehingga kita lupa diri. Jika persekitaran tidah mula berubah, sikap buruk kita juga tidak akan berubah sampai bila-bila.

Apa faktor utama yang menyebabkan atau mendorong ini semua berlaku?

DR. ROZMI: Saya nampak kerana tiada hu-kuman atau penguatkuasaan yang tegas. Kalau di luar negara, mereka tidak perlu ada polis. Apabila kita membawa kereta dengan cara tidak betul, pemandu lain akan berhenti dan memara-hi kita. Saya sendiri pernah mengalami keadaan itu - lampu kuning saya laju. Walaupun lepas, ada kenderaan lain kejar dan suruh berhenti untuk mengatakan tindakan saya itu salah.

Mengikut statistik, orang Melayu lebih ramai yang terlibat dalam kemalangan.

DR. ROZMI: Ini kerana orang Melayu kita suka mengambil risiko. Yang pertama, mungkin sebab mereka menaiki kereta yang murah. Kalau musim Tahun Baru Cina, kemalangan banyak juga. Tetapi yang membabitkan kereta Kancil atau Proton, jarang. Yang biasa kita dengar - Pajero, Mercedes, BMW dan paling pun kereta buatan Jepun. Itu maknanya kenderaan juga satu faktor (yang menyebabkan kemalangan maut). Kalau bawa kereta Kancil selaju 80 kilometer sejam dan berlaku kemalangan, habis. Kereta boleh jadi kemek macam tin kena pijak. Tetapi kalau kereta lain, masih berpeluang selamat sebab ada sistem penghadang keselamatan.

Pada pendapat Dr., bagaimanakah tahap penguatkuasaan di negara kita?

DR. ROZMI: Saya bukan hendak mengkritik tetapi kita perlu bercakap. Jika tidak, sampai bila-bila pun keadaan ini tidak akan selesai. Sa-ya lihat penguatkuasaan kita tidak berkesan. Hari ini kena saman, esok boleh buat lagi. Da-lam satu laporan baru-baru ini, seorang peman-du menerima 12 saman sehari. Persoalannya, mengapa pihak berkuasa masih melepaskan pe-mandu terbabit selepas saman yang kedua atau ketiga? Kalau di negara lain, saya rasa, saman kedua sahaja sudah ditahan. Disebabkan duit bukan masalah utama, samanlah tidak mengapa. Di sini sahaja, kita nampak penguatkuasaan tidak berjaya. Di Singapura atau England misalnya, orang cukup takut. Kalau berlaku kemalangan sebab kecuaian, orang itu tidak dibenarkan membawa kenderaan selama-lamanya. Kita saman pun boleh dapat diskaun istimewa. Bagaimana kita hendak membina satu pendekatan? Dari segi psikologinya orang takut kepada penguatkuasaan. Tetapi di Malaysia, orang bukan takut kepada penguatkuasaan, mereka hanya takut kepada polis. 12 kali saman, sepatutnya sudah tidak boleh memandu lagi kerana ia berbahaya kepada keselamatan pengguna yang lain. Ini sebenarnya macam kes dadah. Pengedar dadah lebih bahaya daripada penagih dadah. Sebab mereka yang menjadi punca kemalangan.

Tidakkah tindakan ini akan menyebabkan timbul masalah-masalah lain?

DR. ROZMI: Kenapa perlu takut? Kalau akta dadah berbahaya boleh mengimplimentasikan hukuman mati mandatori walaupun macam-macam kritikan kita dapat, kenapa hukuman kepada pesalah jalan raya tidak? Ini soal keselamatan. Isu yang juga patut kita sentuh ialah melakukan penilaian semula Ops Sikap. Sudah sembilan kali Ops Sikap dibuat, apakah sumbangannya? Setiap kali diadakan berapa juta ringgit habis untuk menampung kos yang diperlukan? Yang kita persoalkan ialah adakah ia dilakukan bersungguh-sungguh atau sekadar buat ala kadar sahaja. Sejauh manakah hasil yang kita dapat daripada Ops Sikap? Saya tidak nampak mereka sedar tentang ini. Kalau sedar, sebelum buat Ops Sikap IX, pihak bertanggungjawab sepatutnya sudah tahu kesan dan punca-puncanya untuk dinilai semula. Maknanya sistem itu diubah. Dulu saya pernah mencadangkan supaya meletakkan anggota polis setiap satu kilometer di jalan-jalan yang berbahaya. Kalau tidak cukup kakitangan, kita boleh mengambil polis simpanan atau orang kampung. Mereka boleh diberi latihan mudah sebelum diletakkan di tempat-tempat seumpama itu. Mereka ini harus berpakaian seragam, bukan perlu buat apa, cuma duduk sahaja dan memerhatikan proses lalu lintas. Oleh kerana hendak mengubah sikap, sekarang kita gunakan kelemahan orang ramai sendiri yang takut kepada polis. Ini adakah kaedah psikologi yang mungkin akan berjaya jika dilaksanakan.

Adakah faktor untuk menjadi negara maju menjelang 2020 turut mempengaruhi aspek tingkah laku ini?

DR. ROZMI: Bagaimana dengan negara-negara lain? Jepun umpamanya. Saya tidak nampak rasionalnya faktor ini. Sedangkan jika tengok populasi negara kita, Islam paling ramai. Kalau ikut peraturan yang telah ditetapkan, memang tiada masalah tetapi kita tidak ikut. Di Barat, mereka tiada peraturan jelas. Yang ada hanya peraturan sivil, tetapi mereka ikut. Kita Islam tidak ikut, sivil pun tidak ikut. Kita ikut suka.

Antara cadangan yang dikemukakan pihak berkuasa baru-baru ini ialah menambah pembelajaran amali dalam kelas-kelas memandu. Apa komen Dr.?

DR. ROZMI: Cadangan itu baik. Cuma adakah ia boleh membantu? Selama ini pun pemandu semasa mengambil lesen, semua baik, ikut peraturan. Malangnya apabila mendapat lesen, mereka berasa seolah-olah `merdeka'. Sama sahaja kalau kita hendak membuat analogi antara pemandu dengan penagih dadah. Pesalah jalan raya yang bersemangat untuk berubah, apabila dia memandu, orang lain pula buat hal. Akhirnya, dia memilih untuk balik semula kepada sikap asal.

Masalah sekarang bukan individu tapi persekitaran?

DR. ROZMI: Pemandu lain memang tidak membantu. Jarang kita berjumpa pemandu yang baik semasa di atas jalan raya. Macam mana? Untuk mengubah keadaan itu, kita hendak salahkan siapa? Siapa pemandu itu? Kita. Jadi semua orang sebenarnya perlu mengambil kisah tentang ini.

Pada jangkaan Dr., bila semua masalah ini akan selesai dan kita tidak perlu takut berada di atas jalan raya?

DR. ROZMI: Saya tidak boleh mengatakan bila. Tetapi ia akan berlaku apabila ibu bapa sedar tentang sikap dan tanggungjawab dan mereka akan menurunkannya pula kepada generasi mereka. Dan apabila generasi itu mengambil tempat ibu bapa, barulah sikap yang kita inginkan itu akan terhasil.

Apa harapan Dr. terhadap isu ini?

DR. ROZMI: Saya berharap supaya dapat diadakan satu kurikulum khusus, kalau boleh di peringkat prasekolah lagi yang membabitkan aspek teori dan praktikal. Dan dalam masa yang sama, ibu bapa juga bersedia melakukan perubahan sikap yang sepatutnya. Ini kerana integrasi itu memainkan peranan yang sangat penting.

Kongsi Konten di :

Waktu Solat Kuala Lumpur
 
Subuh 6:07
Zuhur 1:28
Asar 4:50
Maghrib 7:25
Isyak 8:38 

Dengar SuriaFM
Radio SuriaFM Menceriakan Duniamu
Riuh Rio Brazil 2014
Laman web mikro bola sepak Piala Dunia 2014
Tragedi Pesawat MH370
Utusan Live lapor kehilangan pesawat MH370
KE7B Greenland 2014
Laporan Ekspedisi KE7B Greenland Malaysia 2014


MENARIK
Ruang iklan percuma hartanah, produk
Promosikan perniagaan anda kepada dunia.
Jom langgan akhbar Utusan Malaysia
Dapatkan terus akhbar dengan cara mudah.
Aduan sukar dapat naskhah akhbar
Beritahu kami jika akhbar tiada di tempat anda.
Gambar kahwin Album Raja Sehari
Abadikan kenangan indah anda di dada akhbar.
Mari baca Utusan Melayu Mingguan
Kekalkan tradisi, pelajari tulisan jawi.
SMS News Alert Utusan Malaysia
Dapatkan berita terkini di telefon bimbit anda.