saya nak baca ..

RENCANA


ARKIB : 18/12/2005

``AIDS bukan isu saya saja''

MUKADIMAH

SELEPAS 12 tahun menerajui Majlis AIDS Malaysia (MAM), Datin Paduka Marina Mahathir membuat keputusan mengundurkan diri melepaskan jawatannya sebagai Presiden. Keputusan itu bukanlah sesuatu yang mengejutkan di kalangan rakan-rakan yang cukup mengenalinya.

Marina sudah beberapa kali membayangkan hasrat itu dan selebihnya, telah mempersiapkan badan gabungan itu untuk meneruskan usaha menukar sikap masyarakat mengenai HIV/AIDS walaupun tanpa dirinya.

Marina yang akan bersara berkuat kuasa 1 Januari tahun depan akan digantikan oleh Prof. Dr. Adeeba Kamarulzaman (lihat rencana bawah).

Dalam satu pertemuan bersama wartawan NOOR AZAM SHAIRI sambil sarapan di sebuah hotel pada pagi Jumaat lalu, Marina sempat berjenaka tentang persaraannya itu.

``Pilihan yang ada kepada saya ialah sama ada meneruskannya sehingga 22 tahun atau berhenti sekarang,'' katanya, seraya ketawa kecil.

Beliau merujuk kepada tempoh kepimpinan bapanya, bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Dalam pertemuan itu, Marina secara tidak langsung menjelaskan tanggapan-tanggapan umum mengenai kedudukannya sebagai anak pemimpin negara yang secara kebetulan menerajui sebuah pertubuhan bukan kerajaan.

Jawapan-jawapannya dalam wawancara ini jelas menunjukkan betapa tempoh 12 tahun itu bukanlah masa yang senang bagi Marina. MAM, sama seperti NGO-NGO lain yang memperjuangkan apa saja isu turut berhadapan dengan pelbagai masalah yang hanya boleh diselesaikan dengan kerja keras, dan bukannya political connection.

Marina membincangkan tentang peranan yang lebih besar yang seharusnya dimainkan oleh kerajaan, terutamanya menyentuh aspek pencegahan dan pendidikan. Beliau turut memberikan pandangannya mengenai sikap segelintir pemimpin masyarakat - ahli politik dan orang agama - yang tidak membantu usaha mencegah penyebaran HIV/AIDS.

Dalam nada yang sedikit kecewa, Marina, 48, berkata: ``Kita masih dalam penafian tentang realiti ini.''

Tetapi bukan kekecewaan itu yang mendorong persaraan Marina. Beliau memilih untuk berhenti kerana mahu memberikan fokus kepada isu-isu Islam, gender dan AIDS serta memberikan tumpuan kepada anak-anak yang sedang meningkat dewasa.

``Saya rasa mereka tiba-tiba sudah besar,'' katanya.

Anak perempuan sulungnya, Ineza, 18, akan masuk universiti di Melbourne tidak lama lagi manakala anak lelaki, Haga, 17, sedang belajar di Jakarta. Anak bongsu perempuannya, Shaista pula akan masuk sekolah Tahun Satu.

MINGGUAN: Kenapa hendak berhenti sekarang?

MARINA: Saya rasa masanya sudah sampai, sudah 12 tahun. Kakitangan MAM pun cukup profesional dan mampu meneruskannya tanpa saya. Malah itulah juga tujuan saya semasa menerima tanggungjawab ini dahulu iaitu untuk mengukuhkan MAM sehingga menjadi sebuah pertubuhan yang stabil dan boleh berterusan.

Saya rasa selamat melepaskan jawatan ini sekarang tambahan pula penggantinya pun ada. Dari segi peribadi pula, saya rasa ini masanya kerana anak-anak pun semakin membesar. Mereka sudah bersabar selama 12 tahun. Saya perlu memberikan masa untuk mereka juga.

Ada orang melihat usaha untuk mengubah sikap masyarakat kepada isu-isu HIV/AIDS selepas ini akan terjejas tanpa Datin Paduka.

MARINA: Salah satu sebab saya hendak berhenti ialah kerana saya hendak menguji sejauh mana betulnya tanggapan seperti itu. Saya selalu percaya isu ini jauh lebih besar daripada saya sendiri. Saya tidak percaya menjadikan isu ini sebagai isu peribadi.

Saya selalu ingatkan rakan-rakan bagaimanakah keadaannya kalau saya tiada. Apakah HIV/AIDS juga akan selesai? Isu itu tetap ada. HIV/AIDS tidak boleh hanya dikaitkan dengan saya. Saya selalu ingatkan mereka supaya sentiasa meningkatkan kecekapan dan mampu meneruskannya tanpa saya.

Apakah tidak akan terjejas langsung?

MARINA: Mungkin agaknya perhatian orang ramai selepas ini akan menurun sedikit. Tetapi ini setidak-tidaknya menapis siapa yang betul-betul jujur dan ikhlas dalam isu ini. Ini semacam proses penapisan. Kalau orang yakin kepada isu ini, mereka akan terus menyokong MAM.

Tetapi masyarakat harus faham bahawa ini adalah masalah yang memang wujud dan akan berterusan sama ada saya menerajui MAM atau tidak. Saya fikir kita tidak berpandangan jauh kalau hanya bergantung kepada saya.

Ada persepsi bahawa orang memberikan perhatian kepada MAM dan isu HIV/AIDS kerana latar belakang Datin Paduka sendiri, anak kepada Tun Dr. Mahathir.

MARINA: Semasa awal penglibatan saya dahulu saya tahu bahawa isu ini perlu diberikan tumpuan kerana tidak ada banyak orang yang faham mengenainya. Saya faham bahawa peranan saya ialah untuk menarik perhatian orang ramai. Tetapi rasa-rasanya saya telah buat lebih daripada itu kerana saya juga boleh bercakap mengenai isu ini. Saya bukan boneka semata-mata.

Saya fikir kerajaan sekarang pun memberi perhatian kepada isu HIV/AIDS. Lihat saja kepada program pengawalan penyebaran HIV/AIDS (pemberian jarum suntikan dan kondom kepada penagih dadah yang akan dilaksanakan Januari tahun depan). Keputusan itu sangat bermakna. Ia satu langkah yang sangat, sangat besar. Saya tidak fikir usaha kami terjejas (dengan perubahan pentadbiran) kerana keputusan itu adalah sesuatu yang sangat radikal.

Saya fikir orang lebih sensible, tahu bahawa ini satu masalah yang tidak boleh diabaikan hanya kerana saya tidak ada atau pentadbiran berubah. Saya tidak fikir itu cara yang sepatutnya kita melihat isu ini.

Saya selalu ingatkan rakan-rakan dalam MAM bahawa isu ini perlu mendapat sokongan masyarakat bukan kerana saya anak Dr. Mahathir. Mereka pun sudah tidak peduli saya siapa. Kepada mereka, saya bos mereka yang tahu banyak tentang subjek ini dan mereka harus tahu sama banyak macam saya.

Bagaimanakah kesedaran umum mengenai HIV/AIDS dalam tempoh 12 tahun ini?

MARINA: Dahulu orang langsung tidak mahu bercakap mengenai isu ini tetapi sekarang mereka mula mendebatkannya secara terbuka. Ketepikan dahulu sama ada apa yang mereka katakan itu betul atau tidak; setidak-tidaknya mereka bercakap. Orang sudah tidak lagi mencemuh apabila isu itu diketengahkan. Ini sesuatu yang sihat sebenarnya.

Secara amnya, orang sedar bahawa ada HIV/AIDS di negara ini cuma mereka berbeza pendapat mengenai bagaimana hendak menanganinya. Kesedarannya ada tetapi untuk menukar tingkah laku adalah satu isu yang lain pula. Berdasarkan kaji selidik yang dibuat, ada konflik antara apa yang mereka tahu dengan apa yang mereka buat. Mereka tahu tetapi tidak berbuat apa-apa kerana merasakan ia tidak ada kena-mengena dengan mereka.

Misalnya, kalau kita tanya adakah patut orang yang ada HIV/AIDS disisihkan, mereka kata tidak. Tetapi apabila kita tanya adakah mereka sedia bersama dengan seorang yang hidup dengan HIV/AIDS (ODHA), mereka kata tidak juga. Cabarannya ialah untuk menukarkan sikap itu.

Tidakkah ini menunjukkan bahawa kita menafikan masalah ini?

MARINA: Malangnya orang hanya mengakui masalah ini apabila terkena kepada diri sendiri atau orang yang dekat dengan mereka, tetapi itu sudah terlambat.

Isu HIV/AIDS di negara ini masih abstrak; orang belum dapat melihat kesannya, tidak seperti di Afrika yang mana ia sudah tidak dapat ditutup lagi. Masalah kita ialah kita mahu mengurangkan kadar jangkitan tetapi kita tidak mahu mengakui kewujudannya. Ini macam cerita ayam dan telur, yang mana satu dahulu.

Tetapi kita harus ingat bahawa ini satu isu besar di Thailand, Kemboja dan Indonesia, negara-negara di keliling kita. Kalau kita merasakan bahawa isu ini tidak ada, kita tersilap.

Apakah halangan terbesar selama ini?

MARINA: Sikap menafikan kewujudan isu ini. Walaupun kerajaan memberikan bajet yang besar tetapi kita menafikan bahawa ia akan berlaku kepada kita kerana kita kononnya lain daripada masyarakat lain. Masalahnya kita tidak tahu kenapa dan bagaimana kita berbeza dari negara lain.

Kita selalu kata semua pendekatan menanganinya harus unik kepada Malaysia. Tidak mengapa kalau hendak lain daripada orang lain tetapi sekurang-kurangnya buatlah sesuatu. Kalau tidak mahu buat sesuatu, lihatlah apa yang telah berjaya di negara-negara lain yang boleh kita pinjam pengalamannya. Bukan kita hendak pinjam bulat-bulat tetapi menyesuaikannya dengan keadaan setempat.

Tetapi kita semacam tidak mahu bergerak, dan ini seperti satu penafian. Kita semacam ada sikap bertangguh tetapi kita sebenarnya tidak ada masa. Kalau kita tidak bermula sekarang, bila? Dalam pada itu, kes jangkitan bertambah.

Saya biasa dengar orang kata, masalah di sini berlainan kerana epidemik ini hanya di kalangan penagih dadah. Apa yang uniknya kerana di Eropah Timur, India dan Iran juga begitu?

Mungkin maksud unik itu ialah cara kita menanganinya?

MARINA: Saya juga tidak percaya hanya ada satu cara yang sesuai di mana-mana tetapi pada asasnya ada contoh-contoh yang boleh disesuaikan di sini. Apa yang penting kita berbuat sesuatu. Jangan menjadikan keunikan itu sebagai alasan untuk tidak berbuat apa-apa.

Apakah penafian ini di kalangan masyarakat umum atau pihak berkuasa?

MARINA: Saya rasa pada semua pihak. Kerajaan sejak dahulu memperuntukkan duit yang agak banyak untuk HIV/AIDS tetapi sikap denial itu menentukan bagaimanakah peruntukan itu digunakan untuk pencegahan.

Salah satu masalahnya ialah isu ini selalu dilihat dari aspek kesihatan kerana ia datang melalui Kementerian Kesihatan. Tetapi sebenarnya perkhidmatan kesihatan hanya datang selepas seseorang itu dijangkiti. Maksud saya usaha pencegahan tidak sepenuhnya terletak pada tanggungjawab Kementerian Kesihatan.

Inilah perkara yang harus kita fikirkan kalau kita serius tentang pencegahan. Kepada saya, apa yang kurang ialah penyelarasan antara agensi kerajaan. Masalahnya agensi-agensi kerajaan bekerja secara terasing. Ia perlu diselaraskan. Keadaan ini sedang berubah kerana mereka sudah mula sedar. Dalam isu ubat generik misalnya, ia melibatkan rundingan di Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) yang dibuat oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri. Kita perlu ada penyelarasan.

Apakah tidak ada perbincangan antara kementerian?

MARINA: Tidak dengan cara yang sepatutnya. Kita ada Jawatankuasa Penyelaras Kebangsaan mengenai AIDS (NCCA) tetapi ia sudah lama tidak bermesyuarat. Saya tahu kerana saya duduk di dalamnya dan tidak ada dipanggil ke mesyuarat. Ia dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan.

Bukan Perdana Menteri?

MARINA: Tidak, kerana kita melihatnya sebagai isu kesihatan. Jadi apabila ada mesyuarat, yang datang dari kementerian lain pun kadang-kadang hanya pegawai bawahan; selalunya lain mesyuarat, lain pegawai yang datang, asas HIV pun tidak tahu. Mereka tidak membawa isu itu dari sudut kementerian mereka tetapi semuanya dari sudut kesihatan.

Kita belum melihat isu HIV/AIDS dari sudut ekonomi, tenaga kerja, pendidikan dan sebagainya?

MARINA: Belum. Saya tidak kata Kementerian Kesihatan tidak melakukan apa yang sepatutnya ia lakukan. Kalau kita lihat negara-negara yang berjaya mengawal epidemik ini, mereka ada penyelarasan yang baik antara pelbagai sektor. Itu hanya boleh berlaku kalau ada badan yang mempunyai kuasa, yang biasanya diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri. Kalau dipengerusikan oleh Perdana Menteri itu lebih baik. Itulah yang dilakukan oleh Thailand dan Uganda.

Apabila itu berlaku, semua pihak akan melihat kepada isu HIV/AIDS dari sudut pandangan mereka. Ini sesuatu yang boleh berlaku. Menteri Kesihatan sebelum ini, Datuk Chua Jui Meng pernah mempengerusikan satu mesyuarat antara kementerian. Pada mesyuarat itu, isu-isu HIV/AIDS telah dilihat dari pelbagai sudut melibatkan bidang kuasa pelbagai kementerian.

Kita kurang penyelarasan?

MARINA: Kita kurang respons menyeluruh dari kerajaan. Ia masih dilihat sebagai isu kesihatan.

Saya ada persepsi sebaliknya bahawa kita ada penyelarasan, dan saya percaya banyak orang ada persepsi begitu.

MARINA: Tidak seberapa. Kenapa agaknya orang ada persepsi begitu?

Kerana isu ini terlalu serius dan logiknya memerlukan penyelarasan. Adakah kita tidak nampak begitu?

MARINA: Ia memang memerlukan penyelarasan. Tetapi tahukah saudara bahawa hanya setahun dua ini saja Agensi Dadah Kebangsaan berhubung dengan MAM dan bercakap mengenai AIDS? Itu pun kerana kami bertegas menyuarakan isu ini. Saudara boleh kata masalah ini terlalu jelas tetapi mungkin tidak jelas kepada mereka.

Ini satu sindrom penafian?

MARINA: We are in denial. Kalau kita hanya bercakap mengenainya tetapi tidak melakukan sesuatu dari segi bajet, polisi atau tindakan, kita sebenarnya tidak serius. Saya tidak tahu bila kita akan sedar.

Saya tahu pihak berkuasa tidak suka apabila saya bangkitkan isu ini tetapi saya hendak tanya mana pelan strategik nasional kita? Kita ada pelan strategik di Kementerian Kesihatan tetapi itu bukan pelan nasional. Pelan nasional bermaksud bukan hanya melibatkan pihak kerajaan tetapi juga NGO dan sektor swasta. Semua pihak berusaha ke arah sasaran yang sama dan kita boleh buat kajian semula dari masa ke masa.

Saya tidak tahu kenapa kita tidak buat susulan mengenai pelan strategik nasional sedangkan pendekatan itu pernah dibuat semasa kita membuat persediaan untuk ke Sidang Kemuncak asean ke-7 di Brunei pada 2001 ketika isu HIV/AIDS dibincangkan buat pertama kalinya di peringkat asean.

Saya fikir kita antara negara yang tidak ada persidangan tahunan di peringkat nasional mengenai isu HIV/AIDS.

Kita juga ketinggalan dalam isu pendidikan. Bagaimana mencegah kalau tidak melalui pendidikan mengenai HIV/AIDS dan hal-hal asas tentang seks?

MARINA: Di negara-negara lain kerajaan mempunyai tanggungjawab memberikan maklumat asas mengenai HIV/AIDS terutamanya di sekolah. Saya selalu ditanya soalan ini: Kenapa tidak ada pendidikan seks di sekolah?

Saya fikir mood di negara ini sedang berubah. Tidak seperti sebelum ini, masyarakat sekarang sudah sedar bahayanya kalau kita tidak memberikan pendidikan seks di sekolah.

Saya fikir Kementerian Pelajaran juga sudah menukar perspektifnya mengenai pendidikan seks. Sebelum ini ada pandangan yang mengatakan ia tidak perlu kerana para pelajar tidak terlibat dalam isu ini. Tetapi ini kepada saya satu pandangan yang baik-baik tentang para pelajar sedangkan kalau kita bercakap dengan kaunselor di sekolah ceritanya lain.

Saya rasa niatnya ada tetapi bagaimana hendak melaksanakannya. Susah kalau kita hendak bergantung kepada NGO kerana kita tidak ada kapasiti untuk sampai ke semua sekolah. Saya bimbang dengan apa yang saya dengar tentang remaja kita. Mereka begitu terdedah; bagaimana kita hendak melindungi mereka.

Ini ada kaitan dengan sikap konservatif. Siapa yang lebih konservatif, ahli politik atau orang agama?

MARINA: Kita ada pilihan. Kalau sikap konservatif itu boleh melindungi masyarakat, saya tidak ada masalah. Pada masa yang sama, kita tahu bahaya yang ada. Apakah sikap konservatif itu membantu atau memburukkan lagi keadaan?

Baik ahli politik atau orang agama, saya rasa ada perbezaan antara kenyataan yang mereka buat secara umum dengan pandangan yang dibuat secara tertutup. Mereka rasa masyarakat mengharap kenyataan tertentu daripada mereka tetapi secara peribadi mereka menyokongnya. Kalau mereka menyokongnya secara peribadi pun, itu kepada saya sudah memadai.

Cuma masalahnya mereka itu pemimpin dan pandangan mereka membentuk sikap dan pendapat umum. Masyarakat umumnya masih melihat siapa yang bercakap dan bukan sama ada apa yang dikatakan itu masuk akal atau tidak.

Kita tidak berani mempersoalkan pandangan sesetengah orang terutamanya pemimpin agama. Cabaran kepada kita ialah supaya para pemimpin agama ini menyuarakan perkara yang betul. Bukankah lebih baik kalau ahli agama bercakap mengenai jangan mendiskriminasi sesama manusia? Sekarang ini, mereka terutamanya yang berpengaruh - saya mesti tekankan, tidak semua - tidak mengatakan perkara yang betul.

Saya tidak tahu apa yang mereka dapat daripada kenyataan-kenyataan negatif itu? Pada akhirnya saya kira mereka harus membuat keputusan apakah mereka mahu membantu atau tidak. Di negara lain, alim ulamanya sudah mula melihat apakah peranan mereka dalam masalah ini. Inilah soalan yang kita harus tanya kepada diri sendiri: Adakah kita mahu membantu?

Adakah MAM sudah berjaya mendekati golongan ahli agama?

MARINA: Saya fikir sudah. Kami juga perlu banyak belajar bagaimana hendak mendekati mereka. Sebelum ini kami fikir kami perlu bercakap dengan bahasa mereka tetapi kami bukannya pakar dan ia tidak berhasil. Apabila kami teliti semula dan mendapati mereka sama seperti kebanyakan orang lain - tidak faham mengenai isu HIV/AIDS - kami mula menerangkannya dari awal, dan barulah mereka faham.

Hasilnya kita berjaya merangka manual latihan dan mengadakan bengkel kepada pegawai agama. Sesuatu yang menarik mengenai bengkel itu ialah para pegawai agama di peringkat akar umbi - imam, ustaz dan ustazah di kampung-kampung, mereka sememangnya sudah berhadapan dengan isu HIV/AIDS dalam masyarakat mereka.

Konsultasi Antarabangsa Kedua Pemimpin-Pemimpin Islam Dalam Menangani Isu HIV/AIDS di Kuala Lumpur dua tahun lalu misalnya, walaupun menjadi perhatian kerana isu lain, telah mendedahkan ahli agama tempatan mengenai isu-isu itu dan memberi ruang mereka berkongsi pengalaman dengan rakan-rakan dari negara lain. Malah konsultasi itu juga memberikan kesan positif kepada pemimpin agama Islam di negara-negara lain.

Kejayaan konsultasi ini cukup membanggakan saya. Walaupun kami masih ada masalah dengan sesetengah alim ulama tetapi secara umumnya kami sudah berjaya mendekati golongan agama.

Kalau sesetengah mereka faham dan ada kesedaran mengenai isu ini, kenapa hanya menyokong dalam diam dan tidak tampil menyuarakan sokongan?

MARINA: Ya, itu juga satu tanggungjawab. Saya rasa ahli agama sendiri tidak ada konsensus dalam isu ini dan isu-isu lain juga. Tetapi apabila seorang mufti bersuara, mufti-mufti yang lain merasakan mereka tidak boleh menyanggahnya. Ini semacam soal solidariti.

Saya setidak-tidaknya mengharapkan mereka membuat kenyataan yang positif, misalnya, jangan mendiskriminasikan orang yang hidup dengan HIV/AIDS.

Dalam interviu saya dengan Wakil Khas Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai HIV/AIDS, Dr. Nafis Sadik dua tahun lalu, dia berpesan kepada ahli agama supaya tidak mengutuk dan mengeji mereka yang dijangkiti HIV tetapi mendekati mereka dengan kasih sayang dan persaudaraan.

MARINA: Itulah yang paling susah kerana alim ulama ada pandangan yang stereotaip tentang orang yang ada HIV/AIDS. Orang yang ada HIV/AIDS ini dilihat sebagai gagal, dan alim ulama tidak mahu terlibat dan bertanggungjawab dengan kegagalan itu.

Bagi saya, cabaran kepada alim ulama ialah bagaimana untuk menyelamatkan mereka yang kononnya gagal ini. Bagaimana hendak menyelamatkan mereka kalau kita berdiskriminasi? Setelah kita hina mereka, apakah mereka mahu menerima kita?

Tetapi siapa kita hendak menghukum orang lain?

MARINA: Sekarang pun ada orang yang boleh menunjukkan siapa yang akan masuk ke syurga dan neraka, tetapi siapa yang tahu sebenarnya kecuali Allah? Malangnya ada orang yang menerima bulat-bulat pandangan seperti ini.

Masalahnya orang Islam yang konservatif ini tidak sedar betapa mereka mempunyai banyak persamaan dengan puak fundamentalis Kristian, yang sekarang menyokong Presiden George Bush dan perang di Iraq.

Nampaknya tidak banyak yang berubah dalam tempoh 12 tahun ini? Apa ukurannya dalam skala 10?

MARINA: Tidak boleh kata begitu. Dalam skala 10, saya letakkannya pada tahap 5. Ada kemajuan tetapi tidak banyak. Saya mahu melihat kerajaan membuat polisi dan program berdasarkan maklumat yang saintifik.

Kalau kita hanya melihat apa saja yang hendak dibuat itu dengan kesannya kepada kerajaan, itu adalah kerana kita memikirkan soal publisiti. Kita tidak perlu buat semua itu dengan publisiti.

Harm reduction adalah satu contohnya; kita tidak perlu umum pun sebenarnya. Saya diberitahu menteri sebenarnya hendak test market tetapi kita tidak boleh test market yang kurang memahami. Kita sepatutnya buat dahulu diam-diam dan pada masa yang sama mendidik masyarakat. Apabila ia berjaya barulah kita umumkan.

Saya kata tidak banyak perubahan tadi kerana dalam isu harm reduction itu masyarakat percaya dengan memberikan kondom percuma orang akan melakukan seks di luar nikah. Tetapi hakikatnya sekarang pun seks bebas berlaku dan kita ada banyak kes jangkitan penyakit kelamin (STD).

MARINA: Kalau ada yang saya kesalkan, pada tahun 2005 ini pun kita masih bergaduh soal kondom. Kita sepatutnya sudah melepasi soal ini lama dahulu. Ada kondom atau tidak, apa yang kita bimbangkan itu berlaku.

Soalnya, kita serius atau tidak mahu menangani HIV/AIDS? Hakikatnya kita ada masalah dan inilah cara untuk menanganinya. Saya tidak fikir kerajaan perlu mengedarkan kondom kerana ia bukan diharamkan di negara ini. Apa yang patut kita lakukan ialah menyatakan faktanya bahawa kondom, kalau digunakan dengan betul, membantu mencegah penyebaran HIV.

Kalau kita tidak menyuarakan hal ini, pertama, kita tidak memberi maklumat kepada masyarakat. Kedua, kita semacam melepaskan lelaki daripada tanggungjawab pencegahan. Apa gunanya nanti kalau wanita sudah dijangkiti baru kita hendak menyalahkan lelaki?

Sekarang ini pun trend di negara ini menunjukkan peningkatan jangkitan terhadap wanita. Pada tahun 1996, seorang wanita dijangkiti HIV/AIDS bagi setiap 70 lelaki. Pada tahun 2003, nisbahnya ialah seorang wanita kepada 9 lelaki.

Apakah maknanya itu?

MARINA: Ini satu petanda buruk. Di mana-mana negara pun ceritanya sama; penyebarannya dari satu kumpulan kepada masyarakat umum adalah melalui wanita. Apabila kita melihat kumpulan wanita mula dijangkiti, ia sebenarnya sedang masuk ke seluruh masyarakat. Ia lebih sukar hendak dikawal nanti.

Kalau dahulu kita ada program pencegahan di kalangan penagih dadah dan kita mengawalnya di situ, mungkin kita sudah berjaya membendungnya. Kita telah terlepas peluang itu. Kita sekarang mahu mendekati mereka semula; ini sudah terlambat tetapi kita perlu kepada satu program yang lain.

Maksudnya pintu pertahanan telah terbuka tetapi kita semacam tidak berbuat apa-apa?

MARINA: Kita belum cukup serius. Harm reduction itu harus dimulakan segera dan dengan skala yang lebih besar. Kalau kita hanya buat projek perintis, sampai bila kita hendak sampai kepada semua yang terdedah.

Kalau masih banyak yang perlu dilakukan kenapa hendak berhenti sekarang? Tidak ada rasa bersalah?

MARINA: (ketawa) Saya sudah fikir masak-masak tentang peletakan jawatan ini. Saya hanya meletakkan jawatan presiden, bukannya saya hendak keluar daripada isu AIDS. Saya mahu berehat sedikit dan memberikan tumpuan kepada beberapa perkara termasuk keluarga.

Saya juga mahu memilih isu yang hendak diketengahkan. Sekarang ini apabila saya dijemput membentangkan kertas kerja, saya terpaksa menyentuh tentang semua perkara mengenai HIV/AIDS. Saya rasa saya hanya menyentuh permukaannya saja, tidak mendalam dan tidak puas.

Saya sekarang mahu memberikan tumpuan kepada isu-isu gender, Islam dan AIDS. Demi perkembangan diri saya sendiri, saya harus berundur dan memberikan tumpuan kepada isu-isu yang lebih fokus. Saya mahu memberikan tumpuan kepada kekuatan saya iaitu gabungan tiga subjek itu, strategi dan komunikasi.

Saya masih boleh menyumbang kepada MAM dalam bidang-bidang ini.

Ini bukan the end of Marina Mahathir?

MARINA: Saya hanya melepaskan jawatan. Saya tidak perlu ada jawatan untuk mengetengahkan isu-isu ini. Saya hanya mahu memilih isu-isu yang saya rasa saya boleh memberikan sumbangan yang lebih besar.

Saya juga ada projek lain termasuk program televisyen 3R. Saya rasa saya telah tidak memberikan masa yang banyak kepada program itu.

Kalau ada masa, dan ini dalam senarai perkara-perkara yang saya hendak buat, saya mahu menulis buku merakamkan pengalaman sebagai seorang wanita Islam dari Asia yang terlibat dalam isu HIV/AIDS.

Saya melihat dunia AIDS global dikuasai oleh lelaki, kulit putih dan tidak ramai orang Islam. Kehadiran saya nampak agak ketara kerana saya Islam, wanita dan orang Asia. Kadang-kadang saya terasa ganjil duduk di tengah-tengah mereka. Tetapi kita harus memberikan sudut pandangan kita mengenai isu itu. AIDS bukan hanya isu di Barat. Ia memberikan kesan kepada masyarakat Asia, wanita dan umat Islam. Kita tidak boleh membiarkan mereka bercakap bagi pihak kita.

Kongsi Konten di :

Waktu Solat Kuala Lumpur
 
Subuh 5:52
Zuhur 1:17
Asar 4:27
Maghrib 7:22
Isyak 8:32 

Dengar SuriaFM
Radio SuriaFM Menceriakan Duniamu
Riuh Rio Brazil 2014
Laman web mikro bola sepak Piala Dunia 2014
Tragedi Pesawat MH370
Utusan Live lapor kehilangan pesawat MH370
KE7B Greenland 2014
Laporan Ekspedisi KE7B Greenland Malaysia 2014


MENARIK
Ruang iklan percuma hartanah, produk
Promosikan perniagaan anda kepada dunia.
Jom langgan akhbar Utusan Malaysia
Dapatkan terus akhbar dengan cara mudah.
Aduan sukar dapat naskhah akhbar
Beritahu kami jika akhbar tiada di tempat anda.
Gambar kahwin Album Raja Sehari
Abadikan kenangan indah anda di dada akhbar.
Mari baca Utusan Melayu Mingguan
Kekalkan tradisi, pelajari tulisan jawi.
SMS News Alert Utusan Malaysia
Dapatkan berita terkini di telefon bimbit anda.