saya nak baca ..

RENCANA


ARKIB : 29/05/2006

PROJEK SKRIP P. RAMLEE

Mukadimah
HARI ini 29 Mei genap 33 tahun kematian Seniman Agung Allahyarham Tan Sri P. Ramlee sejak 1973 dulu. Sehubungan itu bagi Pensyarah Penulisan Seni Kreatif (Filem), Universiti Malaysia Sabah (UMS), Abdul Rahman Ahmad Hanafiah atau lebih dikenali sebagai Wiramanja mempunyai cara yang luar biasa untuk menghargai P. Ramlee.

Usaha yang dilakukan oleh Wiramanja dengan kerjasama para siswa UMS jurusan tersebut ialah melakukan transkripsi atau menulis semula skrip 40 buah filem arahan P. Ramlee sebagai satu khazanah amat berharga kepada para pengkaji filem tanah air.

Wiramanja adalah mantan DJ merangkap Penerbit Eksekutif Radio Lebuh Raya (Time Highway Radio), Kuala Lumpur pada penghujung 1990-an dulu.

Wawancara ini adalah meninjau pemikiran Wiramanja terhadap P. Ramlee dan projek penulisan semula skrip filem-filem karya tokoh perfileman itu sehingga tertubuhnya Bank Skrip P. Ramlee di Sekolah Pengajian Seni, UMS.

Berikut adalah wawancara oleh wartawan Utusan Malaysia, NAZERI NONG SAMAH mengenai usaha gigih Wiramanja dalam menghasilkan penghargaan secara ilmiah terhadap P. Ramlee.

UTUSAN: Mengapa P. Ramlee menjadi sanjungan anda?

WIRAMANJA: Saya melihat Allahyarham P. Ramlee sangat berbeza dengan insan seni lain. Beliau meninggalkan banyak khazanah seni sebagai harta pusaka untuk bangsanya. Beliau sangat merakyat sifatnya dalam setiap karya dan lain-lain aspek kemanusiaan. Bakat besarnya tidak dimiliki oleh insan seni lain di tanah air ini. Sebab itu saya atau para penggemar karya-karya seni begitu menyanjung P. Ramlee.

Kenapa timbul minat mendokumentasi skrip lakonan P. Ramlee?

WIRAMANJA: Minat ini timbul tujuh tahun yang lalu sewaktu ingin melakukan analisis PhD. Namun tidak kesampaian kerana tidak ada skrip-skrip tersebut. Puas saya mencari di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) sehingga ke Arkib Negara, Perpustakaan Negara dan para seniman seperjuangan dengan P. Ramlee, tetapi tiada skripnya.

Sejak itu saya bertekad untuk menulis semula skrip (transkripsi) filem-filem P. Ramlee. Filem Pendekar Bujang Lapok adalah yang pertama saya transkripsikan. Kerjanya sukar, kerana memerlukan kesabaran menonton setiap scene, shot dan dialog. Tiga bulan baru selesai satu skrip filem. Sungguh memenatkan tetapi amat menyeronokkan kerana dapat ilmu daripadanya.

Saya rasa amat bertanggungjawab untuk mendokumentasikan itu. Jika bukan saya, siapa? Saya melihat sejak kematian P. Ramlee pada 29 Mei 1973, tiada usaha-usaha sedemikian dilakukan. Kita tidak mahu filem arahan dan lakonan P. Ramlee hanya diangkat sebagai wadah hiburan, sebaliknya perlu sebagai bahan kajian ilmiah yang dijadikan penyelidikan sarjana atau sebagainya. Jika tidak ada skripnya bagaimana semua itu boleh berlaku?

Setakat ini berapa filem P. Ramlee yang telah ditranskripsi?

WIRAMANJA: Alhamdulillah, sudah ada 40 skrip. Antaranya filem Pendekar Bujang Lapok, Semerah Padi, Sejoli, Ibu, Hujan Panas, Anakku Sazali, Seniman Bujang Lapok, Ali Baba Bujang Lapok, Penarek Becha, Aloha, Chinta, Abu Hassan Pencuri, Hang Tuah, Panggilan Pulau, Ibu Mertuaku, Sesudah Subuh, Tiga Abdul, Keluarga 69, Enam Jahanam, Ahmad Albab, Gerimis, Antara Dua Darjat, Nilam, Patah Hati, Anjoran Hidup, Sumpah Orang Minyak, Do Re Mi, Nasib Do Re Me, Laksamana Do Re Me, Labu Labi, Nasib Labu Labi, dan lain-lain.

Kesemua ini menjadi kenyataan kerana usaha tersebut dibantu oleh para pelajar saya yang mengikuti kursus Penulisan Kreatif (Filem) di UMS. Saya mengajar mereka menulis skrip berdasarkan visual yang ada supaya senang difahami untuk mengenali dan mempelajari camera work meliputi aspek scene, shot, act dan sebagainya. Alhamdulillah usaha itu berjaya. Saya ucapkan tahniah kepada para pelajar saya itu. Sekarang dalam proses mengumpul saki- baki filem yang membabitkan lakonan dan arahan P. Ramlee untuk ditranskripsi.

Mengapa dirasakan sangat penting skrip itu?

WIRAMANJA: Terlalu banyak. Ia adalah untuk kepentingan sejagat kerana skrip itu perlu didokumentasikan menjadi khazanah negara dan untuk para peminat filem tersebut yang terdiri daripada pelbagai lapisan kaum. Cakap kepada siapa, semua orang tahu P. Ramlee, termasuk kaum lain seperti Cina, India atau kaum minoriti lain. Malah, kanak-kanak yang lahir selepas kematian P. Ramlee juga begitu mengenali dan meminati karya seniman agung itu.

Namun sampai bila kita mahu mengangkat P. Ramlee sebagai penghibur tanpa pendekatan ilmiah? Kita tidak mahu sekadar mengingati tarikh kematiannya dengan mengadakan Pertandingan Karaoke P. Ramlee dan perkara-perkara stereotaip sifatnya yang tidak memberi faedah jangka panjang.

Sebaliknya, kita mahukan karya-karya P. Ramlee diangkat sebagai karya yang mempunyai nilai ilmu dan falsafah menerusi kajian mendalam secara ilmiah dengan membuat perbandingan secara berfakta dengan rentetan sebenar riwayat hidupnya, tetapi bukan hiburan semata-mata.

Ramai orang tidak tahu bahawa P. Ramlee mempunyai asas pelajaran agama sewaktu di bumi kelahirannya Pulau Pinang yang menjurus kepada kecenderungan sufi. Sebab itu jika diteliti secara mendalam boleh dikatakan ciri-ciri aliran sufi seperti bersifat jujur, berkorban demi kepentingan orang lain dan menolak kemewahan duniawi itu diterapkan secara di bawah sedar oleh P. Ramlee sendiri dalam kebanyakan karya-karyanya.

Jika diteliti pada skrip filem tersebut didapati banyak dialognya yang sungguh merakyat sifatnya dan menjunjung perpaduan kaum majmuk yang menjadi teras politik tanah air. Hampir 70 peratus filemnya mempunyai nilai patriotik serta membabitkan watak berbilang kaum menerusi penonjolan watak-watak tersebut. Unsur-unsur perpaduan ini telah dicernakan dalam filem P. Ramlee.

Barangkali ramai yang tidak sedar bahawa pemikiran P. Ramlee telah mendahului zaman ketika membawa pendekatan politik tersebut? Nilai perpaduan kaum telah dipupuk secara halus umpamanya dalam scene lagu joget dengan penari mewakili semua kaum dalam filem Ragam P. Ramlee dan beberapa filem lain bertemakan kahwin campur, termasuk filem Gerimis keluaran Merdeka Studio. Inilah antara jasa dan penerapan nilai-nilai murni P. Ramlee yang kerap masyarakat terlepas pandang.

Begitu juga skripnya, dihasilkan secara spontan dan ada penambahan ketika penggambaran di lokasi. Contohnya, ketika penggambaran, P. Ramlee melakukan impromptu atau extemporaneous acting.

Justeru P. Ramlee seolah-olah telah terdedah dengan teori La politique des auteurs atau auteur theory yang digunakan oleh tokoh perfileman Barat, Robert Altman dan Christopher Guest dalam filem-filem mereka. Maka berlakulah dialog komedi spontan sebagaimana dalam filem Seniman Bujang Lapok dan filem-filem lain yang tidak terikat kepada skrip asal semata-mata.

Grand Argument dalam filem karya P. Ramlee juga amat luar biasa. Ternyata kebanyakan penemuan baru ketika proses transkripsi itu adalah di luar dugaan. Itulah yang perlu diketahui oleh para peminat karya P. Ramlee, terutama para pengkaji filem-filemnya.

Pernah meminta bantuan daripada Finas untuk projek transkripsi filem-filem P. Ramlee ini?

WIRAMANJA: Dulu memang ada. Saya mohon daripada Finas pada tahun 1999. Saya hantar proposal untuk tujuan transkripsi filem tersebut. Mereka mendiamkan diri dan surat saya tidak dijawab langsung. Akhirnya saya berusaha untuk bergerak sendiri bersama pelajar saya tanpa bantuan kewangan Finas. Yang penting, sekurang-kurangnya dapat juga membantu kerajaan dalam hal ini. Kalau diikutkan kos sebenar transkripsi kesemua 40 judul filem tersebut mencecah RM1.2 juta iaitu kos setiap skrip satu minit RM200x150 minit dan (anggaran tayangan)x40 naskhah.

Bagi saya wang ringgit bukan ukuran untuk menyelamatkan khazanah P. Ramlee itu. Jika luar negara sudah terdapat usaha mengagungkan Romeo and Juliet, Hamlet dan MacBeth karya William Shakespeare dengan menyimpannya di Library of Congress sebagai masterpiece. Malangnya usaha dan kesedaran kita di Malaysia belum sampai ke tahap itu.

Berapa ramai karyawan seni yang ada di negara ini seperti P. Ramlee? Barangkali Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim akan melakukannya selepas ini. Saya pasti beliau adalah seorang tokoh yang berpandangan jauh itu akan turun padang. Saya yakin.

Berapa banyak kajian ilmiah terhadap skrip filem P. Ramlee?

WIRAMANJA: Saya fikir tidak banyak. Barangkali di institusi pengajian tinggi (IPT) lain di seluruh Malaysia juga ada buat kajian mengenai karya-karya P. Ramlee secara senyap-senyap. Apa yang kita ketahui, penulisan mengenainya sebagai public figure memang banyak. Itu semacam menulis memoirnya saja yang juga boleh ditulis seperti memoir untuk tokoh-tokoh lain.

Kajian textual analysis dalam skrip filem-filem P. Ramlee secara serius belum banyak lagi. Umpamanya mengaitkan kajian tersebut berlandaskan beberapa teori seperti Art Film, semiotic, psychoanalytical film theory, structuralist film theory dan lain-lain.

Kami di UMS setakat ini mempunyai lima judul latihan ilmiah peringkat ijazah sarjana muda iaitu kajian pertama apabila transkripsi tersebut berjaya dilaksanakan sebanyak 40 naskhah sebagai rujukan. Saya sendiri dalam peringkat mengumpul data untuk kajian Ph.D yang diselia oleh seorang tokoh dan sarjana perfileman tanah air, Prof. Dr. Hatta Azad Khan dari Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Apa cadangan anda mengenai perkara berkaitan P. Ramlee seterusnya?

WIRAMANJA: Sebagai rakyat yang meminati filem tanah air, saya syorkan mana-mana pihak, ataupun badan kerajaan terbabit mengadakan dana khas membangunkan Yayasan Tan Sri P. Ramlee.

Yayasan itu menempatkan khazanah P. Ramlee, termasuk skrip filem-filem tokoh itu yang kami di UMS telah transkripsi 40 judul, filem-filem P. Ramlee, koleksi berharga milik peribadinya dan lain-lain yang relevan untuk dipamerkan.

Kongsi Konten di :

Waktu Solat Kuala Lumpur
 
Subuh 5:41
Zuhur 1:17
Asar 4:43
Maghrib 7:26
Isyak 8:42 

Dengar SuriaFM
Radio SuriaFM Menceriakan Duniamu
Riuh Rio Brazil 2014
Laman web mikro bola sepak Piala Dunia 2014
Tragedi Pesawat MH370
Utusan Live lapor kehilangan pesawat MH370
KE7B Greenland 2014
Laporan Ekspedisi KE7B Greenland Malaysia 2014


MENARIK
Ruang iklan percuma hartanah, produk
Promosikan perniagaan anda kepada dunia.
Jom langgan akhbar Utusan Malaysia
Dapatkan terus akhbar dengan cara mudah.
Aduan sukar dapat naskhah akhbar
Beritahu kami jika akhbar tiada di tempat anda.
Gambar kahwin Album Raja Sehari
Abadikan kenangan indah anda di dada akhbar.
Mari baca Utusan Melayu Mingguan
Kekalkan tradisi, pelajari tulisan jawi.
SMS News Alert Utusan Malaysia
Dapatkan berita terkini di telefon bimbit anda.