saya nak baca ..

KELUARGA


ARKIB : 23/03/2008

DI CELAH-CELAH KEHIDUPAN

Hanya lelaki pilihan boleh berpoligami?
‘‘SAYA amat tersentuh dengan isu poligami yang dibentangkan beberapa minggu lalu, terutama oleh Farra Emelia, kerana saya terlibat kahwin suami orang. Saya rasa pandangan yang saya luahkan ini mungkin satu dalam seratus, tetapi mungkin boleh mengubah persepsi masyarakat kita terhadap wanita yang bergelar isteri kedua,’’ demikian kata Nurhazira ketika penulis menemuinya di sebuah restoran di KL Sentral baru-baru ini. Sebelum itu beliau menghantar e-mel dan penulis berbesar hati kerana Nurhazira sudi berkongsi pengalamannya, setelah mendapat keizinan suami.

‘‘Sebenarnya saya tak takut kalau puan siarkan nama betul saya, sebab saya berada di tempat yang benar. Banyak sebab mengapa saya tertarik untuk jadi isteri kedua, selain lelaki bujang yang rata-rata tak minat berkahwin dan tidak bertanggungjawab.

‘‘Secara jujur saya rasa tidak ada seorang gadis pun di dunia ini mengimpikan berkahwin dengan suami orang apalagi berkongsi kasih. Saya juga tidak impikan begitu. Tapi, kalau memang begitu takdir kita apa daya saya menolak ketentuan-Nya.

‘‘Seperti gadis lain saya juga teringin berkahwin berpinang, beradat, bersanding dan diraikan oleh sanak saudara dan rakan taulan, tetapi apakan daya. Kalau kahwin suami orang kita tidak akan berasa semua itu, kecualilah seorang dua yang bertuah dipinang bakal madu. Saya tidak begitu.

‘‘Perkenalan kami secara tidak langsung di rumah kawan. Kebetulan Suhaimi peramah, suka berjenaka dan mudah bergaul telah tertarik dengan perwatakan saya, begitu juga saya cepat mesra dengannya.

‘‘Perkenalan kami berakhir dengan beberapa kali perjumpaan dan seterusnya Suhaimi melahirkan hasrat untuk menjadikan saya isterinya. Dia beritahu sudah berkahwin dan punyai tiga orang anak. Dia tidak memburukkan isterinya, malah berkata dia ingin berkahwin kerana antara kami ada keserasian, dan saya senang dengan tindak tanduk serta kejujurannya.

‘‘Namun memang pada mulanya saya menolak, kerana saya belum bersedia berkahwin terutama dengan suami orang, tetapi setelah saya mendapat petunjuk dan saya rasakan dialah jodoh yang terbaik, saya terima dengan kesyukuran.

‘‘Memang benar sebelum ini bukan saya tak ada teman lelaki yang masih bujang tapi, tak ada yang boleh dijadikan suami. Mereka layak digelar kawan sahaja.

‘‘Bukan maksud saya menidakkan bahawa di luar sana tidak ada lelaki bujang yang baik tapi mungkin saya tidak bernasib baik kerana tidak bertemu mereka. Kenapa saya memilih suami saya sekarang walaupun saya tahu dia suami orang, adalah kerana kejujuran, sifatnya yang bertanggungjawab, berbudi bahasa dan yang penting pegangan agama yang kuat.

‘‘Saya masih ingat kali pertama bertemu, dia dengan jujur mengaku sudah ada anak dan isteri. Saya tidak kisah kerana ketika itu kami sekadar berkawan dan dia merupakan salah seorang dari kawan saya. Jadi waktu itu dia tak masuk dalam buku saya pun.

‘‘Tetapi beberapa bulan sebelum itu saya putus cinta. Dan kali pertama saya keluar makan bersamanya saya sudah dapat rasakan keserasian antara kami. Kami berbual dan berjenaka seolah-olah kami sudah terlalu lama kenal.

‘‘Selang dua tiga hari, dia menyatakan dia menyukai saya. Mulanya saya agak ragu-ragu juga kerana dia suami orang, tapi dia tidak memaksa saya menerimanya, sebaliknya memberi saya ruang untuk mengenali dan menilai dirinya.

‘‘Sepanjang berkawan, tak pernah sekalipun dia memburukkan isterinya. Dia ceritakan pada saya semuanya yang baik-baik. Malah selalu memuji isteri dan anak-anaknya. Setiap hari sekurang-kurangnya dua kali dia akan call isterinya, kerana isterinya di utara tanah air sedangkan dia bekerja di KL. Hujung minggu baru balik.

‘‘Dia cukup menyayangi anak dan isterinya. Tidak pernah sekalipun saya lihat dia bercakap kasar dengan mereka. Cakapnya cukup lemah lembut dan penuh kasih sayang. Saya kagum dengan caranya, walaupun ketika itu kami sedang bercinta, tetapi hati dan cintanya tetap pada anak isterinya malah saya lihat semakin hari semakin dalam kasihnya pada keluarga.

‘‘Tidak seperti kebanyakan lelaki, kalau dah dapat kekasih baru, anak isteri diabaikan. Kerana sifat seperti inilah saya berani menerima lamarannya, walaupun saya sedar masyarakat tidak dapat menerima isteri kedua.

‘‘Suhaimi datang ke kampung bertemu ibu untuk melamar. Alhamdulillah ibu tidak membantah kerana ibu lihat kejujurannya, tetapi sayangnya kami tidak boleh berkahwin di kampung kerana undang-undang yang sedia ada. Dan atas permintaan Suhaimi yang mahu merahsiakan perkahwinan kami. Dia mahu beritahu isterinya satu hari nanti apabila isterinya boleh terima hasratnya berkahwin lagi.

‘‘Dua tahun lepas kami berkahwin di Yala, secara yang sah, di pejabat yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia bukan melalui sindikit. Walaupun kami cuba rahsiakan, tetapi kawan suami saya membocorkannya, setelah setahun kami berkahwin.

‘‘Satu hari tanpa kami sedari madu saya Kak Sara bersama ibu dan kakaknya mengekori kami sampai ke rumah ketika pulang dari pejabat. Bila kami hendak masuk ke rumah, Kak Sara terus menerkam Suhaimi dan menamparnya. Ibu dan kakak Kak Sara memaki hamun sambil menuduh saya bomohkan Suhaimi supaya gilakan saya.

‘‘Mereka tuduh saya anak Orang Asli kerana saya orang Pahang. Kata mereka, ilmu Orang Asli yang buatkan Suhaimi gila dan kahwin dengan saya. Walaupun saya cuba nafikan tapi mereka terus menuduh dan menyerang, sambil memaki hamun.

‘‘Walaupun saya tak bertudung tapi saya tak pandai pasal bomoh. Suhaimi tahu sebab saya sentiasa bersamanya masa bila pula saya jumpa bomoh. Saya juga tidak pernah ganggu hidupnya, sebab itu lebih setahun kahwin Kak Sara tak tahu. Suami saya juga pulang ke kampung isterinya setiap minggu, hantar wang, kadang tu bila isterinya telefon minta duit lebih suami saya minta pergi masukkan duit ke bank. Pernah juga bila dia tak sempat ke bank, saya beri duit saya. Saya pastikan Suhaimi bertanggungjawab kepada keluarganya, saya tak mahu mereka bercerai-berai.

‘‘Sebab saya juga adalah anak mangsa ayah tidak bertanggungjawab dan sering berganti isteri, tetapi kebajikan anak-anak tidak dipedulikan. Malah dua adik-beradik saya dilarikan, seorang dihantar kepada nenek di kampung sementara yang kecil ayah beri kepada isterinya yang tak ada anak. Hingga hari ini kami tak berjumpa, malah mereka tidak mengaku kami adik-beradik sebab ibu bukan orang kaya.

‘‘Sejak berkahwin saya sentiasa beralah dengan madu. Suhaimi memang lebihkan Kak Sara. Tapi saya sedar kerana saya nombor dua. Tetapi sejak diserang hidup saya yang aman bertukar huru-hara. Saya dituduh mengguna bomoh. Pantang dia demam, atau anak-anak sakit gatal-gatal mahupun kakinya sengal dia tuduh saya buat ilmu. Mulalah maki saya kerana bela hantu, bela jin boragas, dan pelesit. Apalah saya tahu benda-benda itu. Bela arnab okeylah.

‘‘Dia juga tuduh saya bagi suami makan benda-benda kotor, sebab itu dia jadi bodoh ikut cakap saya. Sebenarnya Suhaimi rajin ke dapur, kami masak bersama, jadi masa bila nak bubuh benda-benda kotor tu. Kerana dia tuduh saya ilmukan Suhaimi jugalah Kak Sara mula asingkan dirinya dan menyuruh Suhaimi tidur di luar. Dia tak mahu layan langsung selagi saya tidak diceraikan, itu syaratnya kalau mahu berbaik semula.

‘‘Tak cukup itu dia sebarkan fitnah yang sama kepada saudara mara suami saya, dan kawan-kawan kami. Ada kalangan mereka yang percaya dan termakan hasutan turut menggesa suami saya ceraikan saya.

‘‘Tetapi taktik menghasut dan membenci saya kepada keluarga suami, ibu bapa dan adik-beradik serta saudara-mara suami saya semuanya tidak menjadi, sebaliknya lepas beberapa bulan mereka mula menyukai saya, setelah mengenali siapa saya yang amat berbeza dengan Kak Sara yang tak suka bergaul dengan keluarga suami saya. Pendek kata, semua hasutan dan tuduhannya berpatah balik memburukkannya.

‘‘Namun Kak Sara tetap tidak berpuas hati, akhirnya dia mendesak Suhaimi menceraikannya. Tetapi saya nasihatkan Suhaimi jangan ceraikan Kak Sara demi anak-anaknya, saya tak mahu anak-anak jadi mangsa seperti nasib saya semasa kecil dahulu.

‘‘Setahu saya keluarga Kak Sara memang kaki bomoh, sikit-sikit tilik bomoh, mereka memang taksub dengan bomoh. Hinggakan belalang padang masuk rumah pun dia tuduh saya hantar pelesit. Benda tahyul itu dia simpan tunjuk kepada suami saya bila balik nanti. Kalau dah selalu sangat didesak akhirnya termasuk juga pada akalnya.

‘‘Satu hari balik dari rumah Kak Sara, Suhaimi tanya saya betul ke saya ada bomohkan Kak Sara? Terkejut saya. Hati kecil saya benar-benar terguris, berjaya juga Kak Sara menghasut. Untuk puaskan hatinya, dia ajak saya jumpa seorang ustaz. Saya setuju. Bila sah saya memang bersih tak ada bela hantu, setan, jin boragas, hantu raya dan sebagainya, barulah dia puas hati.

‘‘Sebenarnya Kak Sara sakit hati sebab keluarga suami saya boleh terima saya dengan baik. Dia memang tak tahu bawa diri bila berada di kampung suaminya. Bapa mentua juga suka bila saya balik kampung. Kadang-kadang mereka menceritakan mereka tak sukakan kelakuan Kak Sara.

‘‘Berbalik pada soal duit belanja, walaupun Kak Sara dapat lebih tetapi selalu mengadu tak cukup. Sebenarnya duitnya banyak dibelanjakan untuk jumpa bomoh.

‘‘Dia juga suka kompelin konon perhiasan rumahnya tak cukup, tak selesa nak tinggal, tetapi ipar saya yang pernah ke rumahnya beritahu, rumah Kak Sara banglo besar peralatan dalam rumahnya macam hotel, lengkap segalanya. Malangnya dia tak bersyukur. Sedangkan saya cuma duduk menyewa rumah flat. Tapi saya bersyukur inilah rumah saya dan saya amat bahagia kini.

‘‘Kalau dulu Kak Sara sering mendesak saya diceraikan, tetapi hidup saya semakin bahagia, sebaliknya hubungannya dengan Suhaimi semakin renggang, bukan kerana bomoh dan ilmu hitam, tetapi atas desakan dan perbuatannya sendiri yang sering minta cerai dan halau suami tidur di ruang tamu setiap kali suami balik ke rumah, kerana alasannya dia rasa jijik dan geli tidur dengan suaminya, selagi tidak ceraikan saya.

‘‘Saya ingin tanya salah siapa kalau satu hari suami bencikan Kak Sara? Semua ini berlaku kerana perbuatannya yang sering menjerkah, mengutuk dan menghalau suami. Kadang tu suami saya terpaksa telefon Kak Sara dahulu sama ada dia boleh balik minggu itu atau tidak, kerana pernah berlaku suami tidur di hotel kerana Kak Sara tak mahu buka gate. Alasannya dia tidak dengar bunyi kereta dan panggilan suami.

‘‘Tujuan saya memaparkan kisah hidup ini supaya masyarakat tahu bukan semua isteri kedua itu jahat dan menganiaya isteri pertama. Sebaliknya mereka yang menyusahkan diri, menyeksa suami dan menganiaya isteri kedua. Maaf kalau saya katakan ada kalanya isteri kedua itu lebih baik, penyabar dan baik hati melebihi isteri pertama, tetapi mereka dilabel perampas suami orang.

‘‘Bukan semua lelaki Allah kurniakan dia boleh beristeri lebih daripada satu. Mungkin Allah ingin menguji lelaki itu sama ada boleh adil atau Dia ingin menduga sejauh mana kesabaran isteri melayan kerenah suami. Mungkin juga ujian bagi isteri kedua macam saya sama ada boleh bertolak ansur dan belajar berkongsi. Dan supaya Kak Sara tahu menghargai serta melayan suami sebaiknya, bukan menggelarkannya macam monyet,’’ demikian cerita Nurhazira.

Kini terpulanglah kepada anda membuat keputusan apakah benar, bukan semua lelaki berpeluang menjadi pilihan Allah beristeri lebih daripada satu dan apakah sebabnya. Bolehkah dia berlaku adil, atau menerima balasan di akhirat kelak?

- MAIMUNAH

www.dcckmona.com

[email protected]

Kongsi Konten di :

Waktu Solat Kuala Lumpur
 
Subuh
Zuhur
Asar
Maghrib
Isyak



 

Dengar SuriaFM
Radio SuriaFM Menceriakan Duniamu
Riuh Rio Brazil 2014
Laman web mikro bola sepak Piala Dunia 2014
Tragedi Pesawat MH370
Utusan Live lapor kehilangan pesawat MH370
KE7B Greenland 2014
Laporan Ekspedisi KE7B Greenland Malaysia 2014






MENARIK
Ruang iklan percuma hartanah, produk
Promosikan perniagaan anda kepada dunia.
Jom langgan akhbar Utusan Malaysia
Dapatkan terus akhbar dengan cara mudah.
Aduan sukar dapat naskhah akhbar
Beritahu kami jika akhbar tiada di tempat anda.
Gambar kahwin Album Raja Sehari
Abadikan kenangan indah anda di dada akhbar.
Mari baca Utusan Melayu Mingguan
Kekalkan tradisi, pelajari tulisan jawi.
SMS News Alert Utusan Malaysia
Dapatkan berita terkini di telefon bimbit anda.