saya nak baca ..

KELUARGA


ARKIB : 19/11/2010

Kek cawan cantik memikat selera


KEK cawan


PADA kali ini kita akan belajar cara-cara membuat kek cawan. Minggu ini sudah bermula cuti sekolah dan pastinya banyak orang mengambil peluang untuk melangsungkan perkahwinan.

Rupa kek cawan yang comel dan cantik antara faktor kenapa ia menjadi pilihan popular untuk dijadikan sebagai hantaran perkahwinan dan juadah kepada tetamu yang datang.

Selain untuk juadah perkahwinan saya melihat kek cawan turut dijadikan kek untuk hari jadi dan hadiah untuk yang teristimewa.

Ia juga boleh dinikmati pada hari-hari biasa. Kini kek cawan begitu digilai oleh peminat-peminatnya. Anda boleh menyediakan kek cawan ini bila-bila masa sahaja di rumah kerana ia sangat mudah dan cepat disediakan.

Kek cawan merupakan adunan kek yang dibakar di dalam acuan yang berbentuk cawan. Dengan menggunakan ketuhar dan pemukul kek anda boleh menyediakan kek cawan yang enak.

Bagi menyediakan kek cawan, anda memerlukan bekas acuan kertas yang keras. Sekiranya anda menggunakan bekas kertas yang lembut pastikan anda susunkan kertas cawan itu dalam bekas berlubang yang diperbuat daripada besi supaya bentuk kek cawan tidak senget setelah dibakar.

Terdapat pelbagai resipi kek cawan yang boleh anda buat tetapi resipi yang biasa digunakan adalah adunan kek mentega.

Sekiranya anda sukakan kelainan pada kek cawan, anda boleh menambahkan perisa dan ramuan tambahan seperti buah-buahan kering, perisa strawberi atau perisa oren. Ini akan membuatkan tekstur dan rasa kek cawan anda berbeza. Kebiasaannya, kek cawan akan dihiaskan diatasnya dengan aising iaitu krim yang disapu dan dihias di atas kek cawan mengikut kreativiti masing-masing.

Aising ini diperbuat daripada krimwell. Namun, anda boleh menggunakan aising lain mengikut kesukaan anda.

Krimwell merupakan lemak yang berwarna putih dan kelihatan seakan shortening (minyak sayuran) tetapi rasanya lebih sedap dan berlemak daripada shortening. Ianya boleh dibeli di kedai-kedai menjual bahan-bahan membuat pastri.

Krimwell akan dipukul bersama gula aising dan sedikit mentega bagi memberikan rasa manis dan enak apabila anda manyapukannya di atas kek cawan nanti.

Sebelum menggunakan aising, bahagikan krimwell yang dipukul dan letaklah pewarna mengikut kesukaan anda supaya kek cawan yang anda aisingkan itu lebih kelihatan menyelerakan dengan pelbagai warna.

Peralatan yang biasa digunakan untuk menghias kek cawan adalah nozzle dan beg paip. Dengan menggunakan peralatan ini anda boleh menghias atas kek daripada aising dengan pelbagai hiasan seperti bentuk bunga.

Jika tiada peralatan ini anda boleh membeli bahan-bahan hiasan yang sesuai seperti fondant, gula manik atau bunga-bunga tiruan yang boleh dimakan.

Buatlah rujukan melalui buku, majalah atau laman sesawang untuk mendapat idea untuk mencantikkan lagi hiasan kek cawan anda. Percayalah, hasilnya tetap kelihatan cantik.

Masa membakar kek cawan adalah lebih singkat daripada kek biasa iaitu sekitar 20-25 minit dan apabila siap dibakar anda perlu membiarkan ia sejuk dahulu sebelum menyapu aising kerana suhu yang panas boleh mencairkan aising krimwell anda. Selamat mencuba!

Kongsi Konten di :

Waktu Solat Kuala Lumpur
 
Subuh 5:48
Zuhur 1:09
Asar 4:14
Maghrib 7:12
Isyak 8:21



 

Dengar SuriaFM
Radio SuriaFM Menceriakan Duniamu
Riuh Rio Brazil 2014
Laman web mikro bola sepak Piala Dunia 2014
Tragedi Pesawat MH370
Utusan Live lapor kehilangan pesawat MH370
KE7B Greenland 2014
Laporan Ekspedisi KE7B Greenland Malaysia 2014






MENARIK
Ruang iklan percuma hartanah, produk
Promosikan perniagaan anda kepada dunia.
Jom langgan akhbar Utusan Malaysia
Dapatkan terus akhbar dengan cara mudah.
Aduan sukar dapat naskhah akhbar
Beritahu kami jika akhbar tiada di tempat anda.
Gambar kahwin Album Raja Sehari
Abadikan kenangan indah anda di dada akhbar.
Mari baca Utusan Melayu Mingguan
Kekalkan tradisi, pelajari tulisan jawi.
SMS News Alert Utusan Malaysia
Dapatkan berita terkini di telefon bimbit anda.