Untitled Document

PM insafi nasib rakyat -- Bajet 2007 ambil kira kesusahan hadapi kenaikan harga minyak


KUALA LUMPUR 2 Sept. Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, Bajet 2007 yang dibentangkannya semalam mengambil kira kesusahan yang ditanggung oleh rakyat ekoran kenaikan harga minyak.

Bajet berasaskan kemampuan semasa


PEKAN 2 Sept. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Bajet 2007 yang dibentangkan semalam adalah yang terbaik berasaskan kemampuan semasa kerajaan.

Cuepacs, MTUC sifatkan Bajet 2007 seimbang


KUALA LUMPUR 2 Sept. Dua kesatuan sekerja di negara ini menyifatkan Bajet 2007 yang dibentangkan semalam adalah bajet yang seimbang di antara kerajaan dan rakyat.

Tubuh tribunal bukan kerana Mohd Said


KUALA LUMPUR 2 Sept. Ketua Pengarah Kastam Diraja Malaysia (KDRM), Datuk Abdul Rahman Abdul Hamid menolak tanggapan bahawa pertelagahannya dengan Ahli Parlimen Jasin, Datuk Mohd. Said Yusof sebagai punca kerajaan menubuhkan Tribunal Rayuan Kastam.

Jangan spekulasi harga petrol


KUALA LUMPUR 2 Sept Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna hari ini memberi amaran keras khususnya golongan peniaga supaya tidak membuat spekulasi kenaikan harga petrol bertujuan menaikkan harga barangan pengguna.

Bersyukur dapat bonus


DUNGUN 2 Sept. Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berharap kakitangan awam di negara ini bersyukur kerana mereka akan menerima bonus akhir tahun ini.

Dana pembangunan industri kreatif rangsang pembabitan swasta


KUALA LUMPUR 2 Sept. Dana Pembangunan Industri Kreatif dengan peruntukan permulaan RM100 juta yang dicadangkan kerajaan dalam Bajet 2007, bakal menggalakkan pembabitan swasta di dalam industri itu, khususnya perfileman dan animasi, kata Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

RM34 juta bina Pusat Perkhidmatan Awam


SEREMBAN 2 Sept. Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Datuk Fu Ah Kiow berkata, peruntukan RM112 juta untuk Jabatan Pertahanan Awam (JPA3) dalam Bajet 2007 merupakan tambahan 93 peratus berbanding RM58 juta tahun ini.

Guna peruntukan bayar yuran bantu pelajar lanjut pelajaran


MELAKA 2 Sept. Kerajaan negeri bercadang menggunakan peruntukan bagi membayar yuran peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) untuk membantu pelajar dari negeri ini melanjutkan pelajaran.

Bajet wawasan


KUALA LUMPUR 1 Sept. Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini membentangkan Bajet 2007 yang menyaksikan kerajaan akan melonjakkan perbelanjaan pembangunan, selain berusaha mengukuhkan modal insan ke arah persediaan menuju status negara maju 2020.

Lagi »

 
© UTUSAN MELAYU (M) BHD., 46M, Jalan Lima Off Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur.