22 Januari 2019

UTUSAN MALAYSIA :: MUKA HADAPAN

19/08/2011
Ghauth jawab dakwaan isu UM

Ghauth jawab dakwaan isu UM

Oleh METRA SYAHRIL MOHAMED
[email protected]


GHAUTH JASMON

KUALA LUMPUR 18 Ogos - Naib Canselor Universiti Malaya (UM), Tan Sri Dr. Ghauth Jasmon menganggap laporan mengenai universiti itu sedang berhadapan dengan krisis kemerosotan ilmuwan dan pakar mempunyai hikmah tersendiri.

Menurut beliau, dakwaan oleh Presiden Persatuan Kakitangan Akademik UM (PKAUM), Prof. Madya Dr. Azmi Sharom itu juga memberi impak positif kepada beliau dan UM.

Sambil menafikan segala dakwaan berkenaan, jelasnya, ia sedikit sebanyak memberi ruang serta peluang kepadanya untuk memberitahu apa yang sebenarnya berlaku di UM untuk memberi kefahaman kepada semua pihak.

"Kadang-kadang berita tentang universiti ini orang tak ambil tahu. Bagus juga Utusan Malaysia keluarkan berita begini. Ada hikmah di sebaliknya. Ia sangat positif buat saya dan UM.

"Hikmahnya, Utusan Malaysia telah membawa perhatian seluruh rakyat kepada UM dan ini memberi peluang kepada saya untuk memberitahu apa sebenarnya yang berlaku di UM supaya rakyat faham.

"Apabila jadi begini, ramai yang menghubungi saya bertanya perkara sebenar. Jadi saya ada peluang untuk menerangkan kepada mereka," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Ghauth mengulas dakwaan Azmi yang mendedahkan seramai 146 staf akademik UM meletak jawatan sejak 2009 kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan beliau sehingga menyebabkan universiti itu berhadapan dengan krisis kemerosotan ilmuwan serta pakar.

Menjawab segala dakwaan tersebut, ujar Ghauth, apa yang didakwa adalah tidak benar sama sekali memandangkan jumlah kemasukan staf akademik ke UM sejak dua tahun kebelakangan ini meningkat empat kali ganda berbanding jumlah yang bertindak keluar dari universiti berkenaan.

Beliau turut menyangkal dakwaan bahawa universiti itu terpaksa melantik 576 pensyarah baru dengan 80 peratus daripada mereka dari negara lain ekoran krisis kemerosotan tersebut.

"Angka itu tidak betul. Jauh daripada angka sebenar. Saya sudah berjumpa dengan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin pagi ini untuk menerangkan perkara sebenar.

"Untuk makluman, jumlah staf akademik bumiputera yang masuk ke dalam UM lebih banyak. Dalam tempoh dua tahun lalu, sebanyak 60 peratus staf akademik UM adalah warga tempatan dan selebihnya warga asing yang diperlukan untuk mengisi jawatan kosong secara kontrak.

"Ia berlaku memandangkan kita menghantar 500 ahli akademik tempatan melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah doktor falsafah (PhD) ke luar negara. Apabila tamat pengajian nanti, mereka akan kembali dan mengambil semula jawatan yang diisi oleh staf kontrak tersebut," katanya.

Jelasnya, staf kontrak yang terdiri daripada warga asing cuma dibenarkan bekerja di UM tidak lebih daripada tiga tahun dan perkara itu dipatuhi universiti seperti tertakluk di bawah peraturan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Ditanya mengenai dakwaan bahawa beliau menganaktiri staf akademik tempatan dengan membawa masuk staf akademik luar, katanya, semua pihak perlu memahami tentang keperluan membawa masuk staf akademik luar secara kontrak.

"Mereka ini hanyalah sementara. Takkan kita nak biarkan sesuatu keperluan pensyarah itu kosong," tegasnya.

Kepada soalan sama ada beliau akan memanggil Azmi berhubung dakwaannya itu, jelasnya, perkara itu tidak perlu memandangkan Azmi merupakan rakan baiknya.

"Saya tidak ada masalah dengannya. Dia kawan baik saya. Saya mendapat maklumat bahawa angka-angka yang diberikan seperti yang tersiar dalam Utusan Malaysia hari ini bukan dia yang beri tetapi orang lain. Saya akan beritahu angka sebenar dalam sidang akhbar esok," katanya.

Mengenai 'kegilaannya' terhadap ranking yang didakwa menjadi punca ramai staf akademik tidak berpuas hati dengan kepimpinannya, Ghauth menjelaskan, soal meletakkan UM dalam kedudukan 100 universiti terbaik dunia adalah penting untuk beliau selaku pentadbir universiti.

Katanya, dalam siri lawatannya ke beberapa buah universiti ternama di luar negara seperti China, Korea, Jepun, Australia, United Kingdom dan Indonesia, pentadbir universiti berkenaan tidak terlepas daripada berbicara soal keutamaan mengejar kedudukan terbaik.

"Tetapi kita di sini kenapa tidak mahu berlumba mengejar kedudukan terbaik? Apa nak jadi dengan pendidikan tinggi negara? Negara lain mengejar kedudukan terbaik. Untuk itu, mengapa orang Malaysia tidak mahu?

"Meletakkan UM di kedudukan terbaik dunia adalah matlamat dan pendirian saya seperti yang saya bentangkan dalam Pelan Transformasi UM dulu. Semua orang dalam UM sokong. UM universiti tertua tetapi seperti tidak bermaya untuk ke hadapan," katanya.

Justeru, tambah Ghauth, beliau mahu menjadikan UM sebagai sebuah universiti yang berdaya saing dan memiliki sumber kewangan yang kukuh bagi mengurangkan kebergantungan kepada dana kerajaan.

"Dengan wang yang banyak, kita boleh hasilkan penyelidikan berkualiti tinggi. Kosnya tinggi dan kerajaan tidak mampu membiayai penyelidikan yang mahal. Saya juga mahu menjadikan UM sebagai universiti yang mempunyai staf akademik bertaraf kelas pertama," jelasnya.

[Keputusan]


 

 

Utusan Melayu (M) Bhd.

46M, Jalan Lima Off

Jalan Chan Sow Lin,

55200 Kuala Lumpur.
E-mel:
[email protected]